IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank ще плати глоба от 2,5 млрд. долара

Наказанието е най-голямото в многогодишното разследване заради скандала с манипулирането на Libor

15:55 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещата германска банка Deutsche Bank ще плати глоба в размер на 2,5 млрд. долара (2,33 млрд. евро) заради различни манипулации, най-важната от които е и на важния междубанков индекс Libor - лихва, която определя плащанията по финансови контракти за стотици милиарди долари, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на финансовия надзор на Ню Йорк NYDFS.

Според обвинението на щата Ню Йорк банката се е опитала с измама да спести данъчни плащания чрез мними фирми. Доклад от 24 страници проследява предполагаемите действия на Deutsche Bank. Така например през 1999 г. и 2000 г. банката е създала кухи фирми, които биха ѝ позволили да заобиколи плащането на десетки хиляди долари. Кухите компании са били създадени единствено за тази цел.

„Това не е нищо повече от една криеница", казва прокурорът Прийт Барара. Според обвинителния акт делото се отнася и до данъците, които Deutsche Bank е трябвало да плати след продажбата на акции на американския фармацевтичен концерн Bristol-Myers Squibb. Банката получи тези акции в хода на придобиване през 1999 г.

Наложената сега глоба се състои от много компоненти. Така например банката ще плати 600 млн. долара на NYDFS, 800 млн. долара на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), 775 млн. долара на Министерството на правосъдието и 227 млн. паунда (340 млн. долара) на британския финансов надзор FCA. 



Наказанието е най-голямото в многогодишното разследване за това дали големите банки са се наговорили да определят цената на дълговете по начини, които биха били изгодни за тях. До четвъртък най-голямата глоба бе в размер на 1,5 милиарда долара на швейцарската банка UBS, които тя се съгласи да плати през 2012 година. Тя бе едва втората водеща банка, глобена заради скандала с Лондонския междубанков лихвен процент, след като през лятото на същата година Barclays се наложи да плати 450 млн. долара на британските и американските надзорни органи.

Освен глобата Deutsche Bank също така трябва да уволни шестима свои служители в Лондон и един във Франкфурт. „Служители на Deutsche Bank са участвали в широкомащабна манипулация на бенчмарковите лихвени проценти с цел да спечелят финансова изгода“, заяви директорът на NYDFS Бенджамин Лоулски. 

По-рано през 2014 г. – през октомври, запознати с темата лица споделиха, че американски и други регулатори очакват да наложат сериозни глоби на Deutsche Bank през следващите няколко месеца. Тогава обаче ставаше дума за обвиненията към Deutsche Bank за подправянето на междубанковия индекс Libor.

В следобедната сесия акциите на Deutsche Bank във Франкфурт се търгуват със спад от 1,2 на сто до 31,07 евро за брой и не реагираха с нов спад на новината.

Регулаторите в САЩ в момента преразглеждат сериозно данъчните практики на банките и техните клиенти в САЩ. През май швейцарската Credit Suisse Group призна, че е помагала на американски клиенти да укриват данъци. Банката плати на американското министерство на правосъдието обезщетение от 2,6 млрд. долара, за да сложи край на дългогодишното разследване по въпроса.

Швейцарската банка от своя страна се съгласи през 2009 г. да заплати 870 млн. долара, за да бъде отложено съдебно преследване по обвинения за данъчни измами. Банката призна по това време, че е помогнала на клиентите си да укриват данъци. Въпреки това не се стигна до формалното признаване на вина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още