IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство на САЩ събра рекордните 24,7 млрд. долара от глоби

Делата срещу банки по обвинения за финансови злоупотреби увеличават значително приходите на ведомството през фискалната 2014 г.

21:16 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правосъдното министерство на САЩ събра рекордните 24,7 млрд. долара от глоби

Министерството на правосъдието на САЩ е събрало рекордните 24,7 млрд. долара от глоби по дела за измами и други нарушения през фискалната 2014 г., съобщават от ведомството, пише Ройтерс.

Размерът на глобите, платени от банки, осъдени за финансови злоупотреби, се увеличават значително.

Глобите по граждански и криминални дела, към които се причисляват и средствата, събрани от името на други агенции, през 2013 г. са били за 8 млрд. долара, а през 2012 г. - за 13 млрд. долара.

Сумите през 2014 г. са повече заради милиардите долари, които платиха инвестиционните банки JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc., за да разрешат съдебни спорове по обвинения, че са подвели инвеститорите относно качеството на ипотечните облигации в разгара на финансовата криза.

Само Citigroup плати глоба в размер на 7 млрд. долара, като 4 млрд. долара бяха за американското Министерство на правосъдието, а други 2,5 млрд. долара ще бъдат изплатени като обезщетение на клиентите.

Стотици милиони долари пък заплатиха UBS и Royal Bank of Scotland Group.

Общата сума на глобите, събрани от щатското правосъдно министерство, включва и плащания за 11 млрд. долара към федерални агенции или ведомства.

„Резултатите са плод на неуморната работа на Министерството на правосъдието при налагането на федералните закони. Ведомството успява да подведе под отговорност финансовите институции, отговорни за действията си по време на финансовата криза през 2008 г.“, коментира Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още