IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция извършват мащабна спасителна операция за горящ ферибот*

Деветима българи вероятно са на борда на Norman Atlantic, който се запали по-рано днес, извършвайки курс между Патра и Анкона

12:44 | 28.12.14 г. 1
В Гърция извършват мащабна спасителна операция за горящ ферибот*

Деветима българи вероятно се намират на горящ край бреговете на гръция остров Корфу ферибот, съобщи БТА като се позовава на информация на българското външно министерство на базата на списъците с пасажерите. От институцията уверяват, че е в непрекъснат контакт с посолството ни в Атина, консулството в Солун, както и с посолството ни в Рим.

На този етап няма данни за ранени и загинали пасажери при инцидента на роро/пасажерския кораб Norman Atlantic, който е извършвал редовен курс от пристанището Патра в Гърция до италианския гран Анкона. В момента се извършва мащабна спасителна операция за евакуацията на 478-те души (пасажери и екипаж) на борда на кораба, съобщава онлайн изданието на Kathimerini.

268 души от хората на борда са гърци, националността на останалите не се уточнява към този момент. Екипажът се състои от 22-ма италианци и 34-ма гърци. На този етап няма съобщения за пострадали, а властите са категорични, че няма непосредствена опасност от потъване на ферибота, съобщи АР.

Инцидентът на борда на ферибота е възникнал около бреговете на о. Корфу, обясняват властите в Гърция. В момента тече евакуация на пасажерите и операция по гасене на пожара, възникнал в товарното отделение на кораба, съобщават още световните медии.

Операцията се извършва при тежки условия на силен вятър и влошена видимост. До момента 35-ма от пасажерите са евакуирани на борда на кораб, който се намира в близост до бедстващия плавателен съд, обясниха още от гръцките спасителни служби.

На помощ на горящия кораб са се притекли спасителни екипи и от Италия и Албания, допълва Reuters. Въпреки тежките условия са изпратени хеликоптери и военен товарен самолет С-130 „Херкулес” в помощ на спасителните работи.

Междувременно в северната част на Адриатическо море потъна търговски кораб, плаващ под турски флаг. Новината беше потвърдена от премиера Матео Ренци в съобщение в Twitter, пише БТА. Екипажът на кораба се води безследно изчезнал. 

Според информацията корабът се е блъснал с друг плавателен съд край пристанището в Равена и е потънал. 

* Актуализирано с информацията на МВнР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
jorro22
преди 9 години
Ето ползата от санкциите срещу Русия... На круиза няма бедстващи руснаци, но има двама украинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още