IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: В Гърция може да има предсрочни избори или референдум

Според финансовия министър това е възможен сценарий, ако гръцкият план за дълга бъде отхвърлен

16:05 | 08.03.15 г. 9
<p>
	Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Гърция би могла да свика референдум или предсрочни избори, ако партньорите й от еврозоната отхвърлят нейния план за дълга и растежа. Това посочва гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за италианския в. Corriere della Sera, цитирано от Ройтерс.

Според споразумение, постигнато с кредиторите миналия месец, новото гръцко правителство има срок до края на април да конкретизира мерките, които ще изпълни в замяна на нова помощ.

Утре финансовите министри от еврозоната се събират в Брюксел, за да обсъдят писмото на Атина с обещаните реформи.

Варуфакис коментира пред изданието, че ако Брюксел в крайна сметка отхвърли предложенията на Гърция за реформи, би могло да има проблеми. По думите му обаче, както и премиерът е казвал, "още не сме залепени за столовете си" и "можем да се върнем към избори, да свикаме референдум".

Министърът не уточнява на каква тема би бил референдумът, но по-рано имаше спекулации, че евентуална безизходица може да принуди гръцкото правителство да организира обществен вот за това дали да продължи да приема строгите ограничения на ЕС - ход, който би могъл да повдигне въпроса за мястото на Гърция в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

В интервюто Варуфакис посочва, че до момента партньорите от еврозоната отговарят с мълчание на предложенията му за замяна на сегашния дълг с облигации, обвързани с номиналния растеж.

"Бих искал Европа да разбере, че това би бил начин да бъдат върнати повече пари, а не по-малко", казва министърът за този вид облигации. (БТА)

Темата за дълговете на Гърция може следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Само за протокола, гърците нямат НИЩО общо с Византия и не зная защо в България битува схващате че някак са наследили Византия.А иначе..доста глупости сте изписали, поздравления. Тва *** Варуфакис трябва да се махне за да се постигне нещо. Този само създава интриги и скандали. Чудя се дали изобщо е на ясно какво се очаква да прави и колко опасна игра играе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Lucifer
преди 9 години
...още помня как на една от мисионерките на фонда при едно посещение в БГ и беше открадната дамската чантичка със 150 $ в портмонето...направо нямам думи...това беше черешката на тортата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Ако пра-пра-правнуците на "демокрацийката" са разочаровани от избора си на Ципрас, то кредиторите нека да не бързат и да и дадат цялото време което те си пожелаят за размисъл, защото на гладно се мисли мнооооого по-трезво от колкото на узо. Когато Майкъл Деплер дойде в българския парламент през 1997г и нашите червенушки го попитаха дали МВФ ще е готов да помогне финансово на БГ ако не изпълним условията на фонда, неговият безцеремонен отговор беше: "МВФ винаги ще е готов да протегне ръка за помощ, но не е сигурен дали ще остане поне един жив българин да я поеме..".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 13
kane
преди 9 години
византииците пак ще покажат на заблудения българин верния път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Вота беше ясен , ама не им стиска да приложат приказките си на практика , дори на половина .Губят почва под краката си защото са дали противоречиви и несъвместими обещания . Като например- не щем омразния ЕС , но ще направим всичко възможно да не го напуснем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
да, ама на референдум :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 10
tsanko stefanov
преди 9 години
Варуфакис що почна да го даваш толкос назад бе отворкооооо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 4
hagan
преди 9 години
интересно на Балканите най нормалното нещо в развития свят да питаш народа се поставя като изнудване към евросъюза съгласявайте се със нас иначе ще питаме народа аз това искам гръцкия народ да реши циганили щеса или западно европейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още