IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват консултации за европейския съюз на капиталовите пазари

Европейската комисия прикани страните-членки да се включат в тях

15:25 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Започват консултации за европейския съюз на капиталовите пазари

До 2019-а година всичките 28 страни от Европейския съюз трябва да бъдат обхванати от общ Съюз на капиталовите пазари, на който се разчита да осигури допълнителни средства за бизнеса и да стимулира икономическия растеж.

Днес Европейската комисия прикани страните-членки да се включат в тримесечни консултации по мащабния проект, чрез който ще се мобилизират средства от небанковия сектор - така че новосъздадените предприятия да могат да разгърнат потенциала си, а по-големите дружества да разширят дейността си, съобщава БНР.

Според комисаря по финансовите услуги и финансовата стабилност Джонатан Хил, ако по време на кризата – между 2008-а и 2013-а, в Европа имаше единен единен пазар на капитали, достъпните средства за бизнеса щяха да са с близо 90 милиарда евро повече. 

Бъдещият съюз има за цел да подобри достъпа до финансиране за всички фирми и инфраструктурни проекти, да помогне на малките и средни предприятия да набират средства със същата лекота като големите дружества, да премахне пречките пред трансграничните инвестиции и да намали разходите за набиране на капитал.

Хармонизирането на правилата за капиталовите пазари с цел увеличаване на търговията с акции, облигации и други ценни книжа, е важна цел за ЕС. Много страни от Стария континент традиционно разчитат повече на банкови заеми, отколкото на борсите, за финансиране на бизнеса, което може да ги направи уязвими на сътресения в банковия сектор.

Според скептиците пълното синхронизиране на капиталовите пазари в ЕС е невъзможно да се постигне. Убеждаването на 28 страни членки на ЕС да хармонизират данъчните си закони и тези за несъстоятелността би било политически невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още