IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прие насоки, които могат да спасят оставащите пари по европрограмите

Парите по оперативните програми от предишния период ще могат да се разпределят до края на 2015 година

10:44 | 07.05.15 г. 1
ЕК прие насоки, които могат да спасят оставащите пари по европрограмите

Европейската комисия е приела преработени Насоки за приключване на оперативните програми по предишния програмен период (2007 – 2013 година), според които средствата по тях ще могат да бъдат разходвани до края на 2015 година.

Документът е разработен в тясното сътрудничество на правителствата на България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения, с цел тези държави да успеят да извлекат максимума от фондовете, става ясно от думите на европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу, цитирана от пресцентъра на Европейската комисия.

Насоките предвиждат парите по програмите за сближаване да се изразходват от 2007 година до края на 2015 година. След това, до март 2017 година държавите-членки трябва да представят окончателен доклад, който да показва какво са направили, преглед на изразходваното финансиране и декларация за приключване, която оценява законосъобразността и редовността на разходите.

Кои са новите моменти в Насоките за приключване?

На първо място ЕК добавя възможност за "10% гъвкавост". Тя позволява оперативна програма да изразходва с 10% повече от определените средства по даден приоритет, при условие че това се компенсира с еквивалентно намаление на разходите по друг приоритет на същата програма.

Преработените насоки изясняват, че инструментите за финансово инженерство могат да продължат да инвестират в реалната икономика през 2016 година.

Опростени и изяснени са процедурите, които определят как проекти могат да бъдат "фазирани" от програмния период 2007 – 2013 година в програмния период 2014 – 2020 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Когато има едни пари а никой не ще да ги вземе, нещата са станали значи много ама много грозни. Спрете ги тия програми най-после че да миряса народа и да потръгне икономиката на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още