IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 25 млн. лв. от ОП "Транспорт" ще бъдат ремонтирани шест гари

Три от гарите ще бъдат софийски и процедурата за избор на изпълнител ще бъде проведена до края на април

13:16 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Надежда Бочева, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Надежда Бочева, Investor Media Group

С 25 млн. лв. от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 ще бъдат ремонтирани шест гари. Три от тях са софийски – „Подуяне“, „Искър“ и „Казичене“. Другите три са гарите в Стара Загора, Нова Загора и Карнобат, съобщи пред журналисти Ивайло Дженев, ръководител на звеното за управление на проекти в Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ).

За шестте гари се проверява дали са конструктивно устойчиви, предвижда се саниране, модернизация на климатичните инсталации, реконструкция на първи перон.

За гара „Подуяне“ от НКЖИ гарантират, че ще бъдат запазени автентичният вид на сградата и орнаментите, въпреки че тя не е със статут на паметник на културата. Отвън по зданието няма да бъдат лепени изолиращи материали като стиропор, а вместо това старата мазилка ще бъде заменена с нова с топлоизолиращи качества. Сградата е здрава и не се налага укрепване.

И за трите софийски гари са издадени разрешения за строеж, направени са анализи за разходи и ползи, като още не са избрани изпълнители. Очаква се процедурата да бъде обявена до края на април, а ремонтите им ще струват
5,5 млн. лв. Планира се строителните работи да започнат през декември и да продължат година и половина.

13 млн. лв. се планира да струва обновяването на гарата в Стара Загора, която прилича като конструкция на Централна гара София, но в умален мащаб.

Гара Нова Загора ще бъде обновена с 2 млн. лв., като тепърва предстои обследване, за да се определят необходимите дейности.

За Стара Загора и Нова Загора строителството е планирано в средата на 2018 година.

В гара Карнобат ще бъдат ремонтирани основната сграда, разпределителната гара и други помещения. Ще се наложи изграждането на локална пречиствателна станция за отпадните води. От НКЖИ планират строителството да започне в началото на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още