IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Българския Лувър" ще бъдат инвестирани над 27 млн. лв.

Средствата ще бъдат насочени към изграждане на нови галерии, депа за съхранение на творби и ателиета за реставрация

14:08 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата министри при подписването на договора. <em>Снимка: БТА</em></p>

Двамата министри при подписването на договора. Снимка: БТА

Над 27 млн. лева ще бъдат инвестирани в създаването на Националния музеен комплекс, наричан още "Българския Лувър", стана ясно днес, след като министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ. 

Средствата са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие", а до момента за култура са инвестирани близо 80 млн. лв, подчерта Павлова.

До един месец ще бъдат отворени офертите за обществената поръчка за ремонтните дейности в музея. Срокът за изпълнение на проекта е две години, посочи регионалният министър. 

Тя допълни, че средствата ще бъдат насочени към изграждане на нови галерии, депа за съхранение на творби и ателиета за реставрация. Вътрешният двор на комплекса ще бъде превърнат в скулптурен център.

"Най-после ще имаме един голям, прекрасен, български национален музей. Днес за мен е денят да осъществя една мечта като художник. Надявам се, това да е мечтата на всички български художници, защото от 60 години тук се мисли да има български музей, но това все не се случва", каза министър Рашидов.

"Българският Лувър" ще включва сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "Васил Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище", където в момента се намират Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Общата разгъната площ на комплекса ще бъде 24 хил. кв. м.

Ресорният министър на културата съобщи, че се предвижда и пълен ремонт на сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство, както и на сградите на Висшия технически университет. Той се надява поне едно от крилата на "Българския Лувър" да бъде завършено до края на мандата на сегашното правителство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още