IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижи лихвите за трети път от ноември

Народната банка на Китай се надява ходът да подкрепи здравословното развитие на икономиката след забавянето през първото тримесечие

13:55 | 10.05.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка понижи основния лихвен процент в неделя за трети път от ноември насам на фона на охлаждането на икономическия ръст до невиждани от глобалната финансова криза нива, предаде Ройтерс.

Народната банка на Китай (PBOC) понижи основния лихвен процент за кредитиране с 25 базисни пункта до 5,1%, а лихвата по едногодишните депозити също се сваля с 25 базисни пункта до 2,25%. Намаленията ще влязат в сила от 11 май.

От централната банка посочват в изявление на сайта си, че ходът ще подкрепи здравословното развитие на икономиката.

Различни икономисти вече коментираха, че въпросът не е дали, а кога Китай ще облекчи политиката отново, след като икономическият ръст през първото тримесечие се забави до 7% - най-бавният темп от 2009 г. насам.

Някои пазарни наблюдатели дори изказаха мнение, че централната банка рискува да изостане с реакцията си на бързо влошаващите се условия.

Първоначални индикатори и проучвания на индустрията за април, публикувани през последните седмици, сочат допълнителна загуба на инерция в началото на второто тримесечие.

„Към момента темпът на преструктуриране на местната икономика се ускорява, а колебанията във външното търсене са относително големи. Китайската икономика все още е изправена пред относително голям натиск”, изтъкват от централната банка.

Ликвидността в банковата система като цяло е достатъчна и пазарните лихви се понижават, предоставяйки добър прозорец да се отвори горната граница на лихвите по депозитите, посочват оттам.

Така до момента централната банка е понижила лихвите и е облекчила изискванията за банковите резерви пет пъти за шест месеца. Много икономисти очакват още облекчения в хода на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Китайците най-много спечелиха от необявения конфликт Русия САЩ. Затова на парада до Путин беше китайският президент!Сега е ред и руската централна банка да се върне под контрола на руската държава! Моллллля се за това! Тогава част от играчката на лихварите ще бъде повредена и печатането на долара няма да е толкова активно!И в САЩ нормалните хора ще чуят за другия свят, в пъти по-свободен от техния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още