IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel понижи значително очакванията си

Слабите продажби на лични компютри и силният долар препъват производителя на чипове

10:22 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Intel понижи значително очакванията си

Неочаквано слабо развитие на бизнеса с персонални компютри се отразява сериозно на американския производител на чипове Intel, съобщи Ройтерс.

Изненадващо компанията сви очакванията си за приходите за първото тримесечие  с почти 10%. Приходите ще бъдат в размер на до 12,8 млрд. долара, обяви най-големият производител на чипове в света. Сумата може да варира максимум с до 300 милиона долара нагоре или надолу. По-рано компанията очакваше приходи в диапазона около 13,7 милиарда долара, като вариациите бяха до 500 млн. долара. И тази предишна прогноза обаче бе наречена от анализаторите „разочароваща“.

Проблемите са свързани основно със слабото търсене и валутните проблеми. Слабото търсене в Европа продължава да притеснява компанията. 



Според пазарните анализатори на IDC продажбите на персонални компютри са се свили в глобален аспект в последното тримесечие на 2014 г. с 2,4%. Освен това компанията се позова и на тежките икономически условия и предизвикателствата на валутните колебания.

Трябва да се има предвид и силният долар, който също оказва негативно влияние за финансовите резултати на компанията. Компютърните компоненти се търгуват в долари, а движенията на валутните пазари ги правят по-скъпи. Когато компанията обаче обърне приходите си обратно в долари, те представляват по-малка сума заради по-слабото евро.

След обявяването на новината стойността на акциите се понижи с близо 5% до 30,8 долара за брой. За последните шест месеца акциите на технологичния гигант поевтиняха с 11%, показват изчисления на Bloomberg.

При представянето на тримесечните си данни на 14 април Intel възнамерява да предостави нови очаквания за текущата година. През последните месеци добре се представяше само поделението за сървъри. 



Още видео материали гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още