IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel приключва сделката с Altera за 16 милиарда долара

Сделката е последната от серията сливания и придобивания в сектора за производство на чипове

09:41 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Intel е близо до обявяването на сделка за 54 долара за акция с Altera, оценявайки производителя на „програмируеми“ процесори на повече от 16 млрд. долара, съобщава Financial Times, позовавайки се на запознати източници.

Сделката, която трябва да бъде обявена в понеделник, ще бъде най-голямата за производителя на чипове от Mountain View и последната от серията сливания и придобивания в сектора.

В четвъртък базираната в Сингапур Avago се съгласи да купи американския си конкурент Broadcom за сумата от 37 млрд. долара под формата на парични средства и акции в най-голямото придобиване в технологичния свят от dotcom балона в края на 90-те.

През март базираната в Нидерлания NXP се съгласи да придобие Freescale за около 11,8 млрд. долара.

Обединението идва, след като полупроводниковите групи, които произвеждат чипове за смартфони, са притиснати в ценообразуването от компании като Apple и Samsung. Те се надяват, че сливането ще им даде по-голяма сила за преговори и ще им позволи да се разширят във времена, когато органичният растеж остава бавен.

Altera, която има повече от 3000 служителя в 19 страни, ще помогне на Intel допълнително да разнообрази продуктите си от напълно развития компютърен сектор и да внедри част от излишния си капацитет в заводи за произвоство на чипове.

Чиповете на Altera се използват в телекомуникационно и безжично оборудване, както и във военен хардуер, автомобилни и индустриални приложения и мрежи, които са потенциална област на растеж. Най-големите й клиенти са телекомуникационни групи като китайската Huawei и шведската Ericsson.

Браян Крзанич, главният изпълнителен директор на Intel, отново постави фокус върху производителността като ключов елемент на компанията, след като пое поста преди две години. Intel вече произвежда някои от продуктите на Altera, компания, която разработва и проектира чипове, но разчита на фирми като Intel и тайванската TSMC, за да ги произвежда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още