IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel и Altera възобновяват преговорите

Intel повишава предложената цена за придобиване с 3 млрд. долара до общо 13 млрд. долара

12:27 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel и Altera възобновяват преговорите

Американският технологичен концерн Intel очевидно е силно заинтересован от сделка с производителя на чипове Altera. Според публикация на New York Post двете компании са подновили преговорите си, а Intel е покачил офертата си с 3 млрд. долара. 

Така двете компании са напът да осъществят една от най-големите сделки в индустрията на чиповете. По-рано през годината разговорите за сделка не дадоха резултат. Акциите на Altera скочиха с 5,7%, а книжата на Intel прибавиха 1,3%.

В момента Intel предлага 13 млрд. долара, след като през март се появиха информации за оферта от Intel към Altera на стойност 10 млрд. долара, или по 54 долара за акция. След март цената на акциите на компанията скочи с около 30 на сто. През април пък стана ясно, че мениджърите на Altera са отказали предложението и заради несъгласие по цената преговорите са прекратени. 

Altera ще бъде голяма хапка за Intel, която преди се придържаше към придобиванията на по-малки фирми. 

Intel, която е базирана в Санта Клара, Калифорния, е най-големият производител на чипове за персонални компютри и сървърни системи, а пазарната ѝ стойност е 151,6 млрд. долара.

Altera пък е базирана в Сан Хосе, Калифорния, и е един от най-големите производители на програмируеми логически контролери, които могат да бъдат конфигурирани от клиентите за изпълнението на различни задачи. Те са широко използвани в телефонните мрежи, автомобилите и за производството на други продукти.

Intel и Altera са работили заедно и преди. През 2013 г. Intel се съгласи да прехвърли част от производството на чиповете си към Altera.

Придобиването ще затвърди още повече партньорството им и ще помогне за по-голямата заетост на заводите на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още