IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите телефони Pixel на Google – пипни ме тук, и тук...

Новата функция Active Edge позволява активиране на различни опции само с леко пристискане на ръбовете на телефона

21:44 | 04.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Леко стискане от двете страни активира&nbsp;Active Edge. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Леко стискане от двете страни активира Active Edge. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google стартира есенната си офанзива с два нови смартфона, нови свързани високоговорители, слушалки и нов чифт очила за приложения за виртуална реалност. Устройствата бяха представени късно в сряда в Сан Франциско.

Със своите смартфони компанията се движи в един силно конкурентен пазар, доминиран в частност от Apple и Samsung. Новите Google Pixel 2 и Pixel 2 XL влизат в директна конкуренция с iPhone и Samsung S8 и Note 8.

С Pixel 2 Google не следва тенденцията при дисплеите, които се простират на цялата предна страна. Дисплеят е Oled с размер пет инча и оставя по-голяма рамка в горната и долната част, в която Google е настанил двата си високоговорителя.

Google сама проектира смартфоните си, но те се произвеждат от партньори. Pixel 2 е изграден от HTC. Сега Google ще поеме част от поделението на HTC за смартфони за 1,1 милиарда евро. По-големият Pixel 2 XL, обаче, е изграден от LG. 

Pixel 2 XL има впечатляващ P-OLED дисплей с 2880x1400 резолюция, което се равнява на 538 PPI (пиксели на инч) при 6-инчов диагонал. Екранът е с снабден с Gorilla Glass 5 покритие.

За разлика от предишната генерация тези телефони вече не разполагат с жак за слушалки. Компанията обаче доставя адаптер, за да може слушалките да се свързват към USB порта. Операционната система е най-новият Android Oreo. 

И двата смартфона са оборудвани със сензори за натиск в рамката, иновация, която вече е позната от HTC U11. Става дума за функцията Active Edge, която позволява да се активират различни опции, например Google Assistant, само с леко пристискане на ръбовете на телефона. Тази функция действа дори при изключен дисплей.

На презентацията мениджър на компанията накара по този начин асистента да ѝ направи селфи с препълнената зала. Помощникът отговаря на различни запитвания - за метеорологичните условия или за насрочените срещи, но също така приема команди за промяна на настройките на телефона или контрола на умния дом.

Google е използвала машинно обучение за тази технология. Потребителите получават обратна връзка при натискане, която се чувства като лека вибрация и оставя впечатлението, че сякаш наистина леко свива навътре джаджата.

Новите смартфони се отличават от конкуренцията и с друга функция. Ако телефонът е в покой, а в заобикалящата среда звучи музика, заключеният екран ще покаже артиста и заглавието на песента след кратко време. Потребителят дори не трябва да активира тази функция, какъвто е случаят с приложения като Shazam или SoundHound.

Тази функция работи – не на последно място по причини, свързани със защитата на данните - не в облака, а единствено върху устройството. Ето защо функцията "Now Playing" е достъпна и в режим "полет" без каквато и да е интернет връзка. Локалната база данни съхранява съответната информация за няколко десетки хиляди песни. Компанията обяви, че ще я актуализира непрекъснато, както и че тя ще е различна в различните региони. Това означава, че ако не бъде пусната официално в продажба в България, джаджата може би няма да разпознае песента „Детелини“ на Лили Иванова... 

Когато предишното поколение смартфони на Google бе пуснато на пазара през миналата година, камерите им постигнаха най-високите оценки в последващите тестове. Сега Google иска да повтори това и с второто поколение. Компанията обаче се отказва от двойната камера на гърба, каквито вече има при много конкуренти.

Независимо от това са възможни функции, за които други производители използват двойна камера. Сред тях е портретният режим, който позволява ефекта на боке, където образът на предния план е остър, но фонът е замъглен. Новите смартфони постигат този ефект чрез технология, наречена от Google "Dual Pixel", която по-рано поддържаше главно автофокуса.

Задните камери са 12МР, а предните имат 8МР сензор. Очакванията към фотовъзможностите на Pixel 2 и Pixel 2 XL са наистина големи заради доминацията на техните предшественици.

За разлика от първото поколение на Pixel, новите смартфони имат освен електронен, и оптичен стабилизатор на изображението, но те работят само заедно. Това намалява фокусното разстояние на лещите на камерите. Така че ако искате да имате по-голям изглед във видеоклиповете си, трябва да изключите напълно стабилизацията на изображението. Както и досега заедно с телефоните си Google предлага неограничено съхранение в облака за снимките и видео клиповете.

Google вече интегрира приложението си в Google Photos още повече в устройствата, така че прегледът на снимките вече се прави в самата услуга. Сега е интегриран и Google Lens, с чиято помощ кадрите се анализират за допълнително информация.

Google Lens, например, разпознава заснето произведение на изкуството или някоя забележителност върху снимките и показва допълнителна информация за тях. Кога Google Lens ще е на разположение за други смартфони все още не е ясно.

В зависимост от размера на дисплея и размера на паметта новите Pixel струват в Европа между 800 и 1050 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още