IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 26 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:46 | 26.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 26 май

В България

Към 30 юни 2014 г. общият размер на средствата в КТБ по сметките на търговските дружества и държавните предприятия от системата на Министерството на транспорта и информационните технологии е 43 027 379 лева. Общо 11 от търговските дружества и държавните предприятия от системата на министерството са имали открити сметки в КТБ.

Министерският съвет ще обжалва решението на ВАС, с което бе отменено постановлението на кабинета за повишаване на минималната работна заплата (МРЗ). Калфин обяви, че отново ще бъде внесено в МС същото предложение за нарастване на МРЗ за 2015 година – до 360 лева от 1 януари и до 380 лева от 1 юли.

Рециклиращата компания „Екопак“ се обяви категорично против въвеждането на депозитна система за оползотворяване на опаковките, каквато действа в някои европейски страни като Германия, Норвегия, Исландия и Хърватия.

Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността (на КТБ), ще бъдат атакувани, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на днешния извънреден парламентарен контрол. Финансовият министър каза, че са установени 180 прихващания, които ще бъдат атакувани.

Венецуела оже да внася български вина, които определя като продукт с много високо качество и достъпна цена. Интерес за венецуелския пазар представляват и българските лекарства.

По света

Руският президент Владимир Путин заяви, че предприемачите, които идват на власт, трябва да се откажат изцяло от бизнеса си. Тези пък, които преминават от държавните структури в редиците на бизнеса, не е нужно да създават "алтернативни пътища".

Европейската комисия (ЕК) отхвърли твърденията на германското издание Bild am Sonntag, според което Хърватия "може да се превърне във втора Гърция" и да фалира.

За първи път Европейската комисия възнамерява да въведе единна долна граница за корпоративен данък в рамките на ЕС. Комисията ще реагира по този начин на исканията на Германия и Франция за хармонизирана минимална ставка на корпоративния данък.

Годишната печалба на най-големия бюджетен авиопревозвач в Европа - Ryanair Holdings PLC, нараства с 66%, като очакванията на компанията са през новата година тя да расте още. През фискалната 2014 г., приключила в края на март 2015 г., авиокомпанията отчита нетна печалба в размер на 867 млн. евро.

Централните банкери претеглят рисковете от преждевременно повишаване на лихвените проценти и опасността от наваксване, ако изчакат твърде дълго. Това коментира вицепрезидентът на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер.

На борсата

На регулиран пазар на борсата днес се сключиха сделки с 40 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 20/7, а при 13 позиции нямаше промяна. Книжата на Еврохолд поскъпнаха с 5% след новината за първия паричен дивидент на холдинга.

Препоръчваме

Ако сте сред феновете на Iron Man, препоръчваме ви да огледате добре лимитирана серия телефони Samsung Galaxy S6 Edge. 64-гигабайтовото устройство разполага с панел в червено и златно, като включва изображението на Железния човек.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още