IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкетна комисия ще проверява концесията за добив на въглища в Бобов дол

Проверката ще обхване периода от 2005 г. до края на септември 2016 г.

12:29 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По време на днешното си заседание депутатите създадоха още една анкетна комисия. Тя ще провери фактите и действията при предоставяне на концесия за добив на въглища от Бобовдолския въглищен басейн, участък "Бабино", за периода от 2005 г. до края на септември 2016 г.

Предложението е на депутати от различни парламентарни групи, предава БТА.

Комисията се състои от 20 депутати. Предвижда се тя да работи три месеца, а съставът й се определя на пропорционален принцип. За председател беше избран Делян Добрев (ГЕРБ), негови заместници са Жельо Бойчев (БСП Лява България) и Николай Александров от Атака. Номинацията на ДПС на Рамадан Аталай за заместник-председател не беше приета.

Първоначално се предвиждаше комисията да работи половин година, но в залата беше гласувано редакционното предложение на БСП за срок от три месеца. Левицата се обяви "за" такъв временен орган, за да може всички факти около случая да излязат. За мината има и договор за наем, съобщи Жельо Бойчев. Затова БСП настоява да се проверят всички документи, включително има ли и такъв договор, как е изпълняван, както и начина, по който държавните институции през времето са третирали този проблем, за да се стигне до ситуацията в момента. 

Измъкват се с договор за наем, за да не се разглежда той като договор за концесия и да се види какви неустойки са записани в нея, предположи Станислав Иванов от ГЕРБ.

Колегата му Валентин Николов подчерта, че комисията трябва да провери как едно частно лице, възползвайки се от държавен капитал, в един момент се облагодетелства чрез концесията с 35 млн. евро.

Предложението за създаване на анкетна комисия, която да провери концесията на „Мини Бобов дол”, беше направено от Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание, миналата седмица в разгара на казуса с рудник "Бабино" - част от комплекса "Мини Бобов дол".

През миналата седмица миньорите от рудника протестираха за пореден път заради неизплатени заплати.

В рамките на извънредно заседание на Комисията по енергетика министър Теменужка Петкова подкрепи създаването на временна анкетна комисия, която да разгледа и анализира случая с мините. Петкова съобщи, че към настоящия момент „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД дължи на държавата концесионни плащания в размер на 560 хил. лева с включени лихви и главница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още