IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Добрев е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Кандидатурата е съгласувана с премиера Пламен Орешарски

15:54 | 14.07.14 г. 1
Атанас Добрев е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Атанас Добрев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Това е решил Управителният съвет на Фонда на днешното си заседание, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Кандидатурата на Атанас Добрев е съгласувана с министър-председателя Пламен Орешарски, уточняват от ведомството.

По думите на министъра на земеделието и храните Димитър Греков новоназначеният шеф на разплащателната агенция е „доказан професионалист, който достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски производители.“

Греков е изразил увереност, че максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2 500 проекта, които бившето ръководство на фонд "Земеделие", по думите му, е забавило.

От МЗХ уточняват, че Атанас Добрев добре познава структурата на работа в Държавен фонд „Земеделие“, където е заемал различни длъжности в продължение на близо 6 години. Той е бил началник на различни отдели в институцията, която е акредитирана да изпълнява функциите на Агенция САПАРД и на Разплащателна агенция.

От 2007 до 2008 г. е заемал длъжността съветник на председателя на Държавната агенция по горите. През 2008 и 2009 г. е бил изпълнителен директор на Национален фонд „Българска гора”. От 2009 до 2013 г. работи в частния сектор в сферата на земеделието.

От 11 юни 2013 г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните. Завършил е магистратура специалност „Стопанско управление” във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”.

Изборът на Атанас Добрев за директор на Фонда идва, след като миналата седмица Мирослав Николов беше отстранен от поста. След отстраняването на Николов от Министерството на земеделието разпространиха информация, че заместник-министър Явор Гечев е назначен като временно управляващ институцията. Часове по-късно обаче той отрече.

Така от четвъртък миналата седмица до днес ДФ "Земеделие" беше без директор. Междувременно стотици земеделски проекти чакат за одобрение, за да не загубим европейски средства.

От земеделското министерство твърдят, че не са заплашени евросубсидии за над 1 млрд. лева, тъй като можело да се преразгледат проектите и да се подпишат от новото ръководство. Земеделски организации обаче настояват час по-скоро да се избере професионално и легитимно ръководство на фонд "Земеделие".

Междувременно днес бившият шеф на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова излязоха с обръщение до браншовите организации. В него се посочва, че „сме свидетели на безпрецедентен натиск и замитане на реалните проблеми, в които за съжаление бяхте въвлечени и вие".

"Механизмът за нашето отстраняване сработи в последните дни на сегашното правителство и то в момент, в който настоящото ръководство на ДФЗ се канеше да финализира договорирането за стария програмен период 2007-2013", пише в изпратената позиция до медиите.

Според тях през миналата и тази седмица е предстояло подписването на общо 1786 договора за почти 260 млн. лв. по регламента "de minimis", който действа до 30 юни 2014 г. Тоест дотогава трябва да се ободрят проектите с общини и фирми.

Според Николов и Александрова тези договори не може да се сключат по новия регламент, както твърди земеделското министерство, тъй като новата програма трябва да се одобри първо от Брюксел, после да се променят наредбите и да се преразгледат всички проекти отново в съответствие с новите правила, да се препотвърдят отново офертите на доставчиците към всеки проект.

"Това означава да се актуализират всички документи вътре, а бенефициентие още веднъж да предоставят счетоводни, данъчни документи, актуални оферти за оборудване и т.н.

В най-добрия случай това би отнело от 6 до 9 месеца и цялото упражнение става абсолютно безсмислено поради простата причина, че се довършва договарянето по стария програмен период и няма да има никакво време за изпълнение на проектите", посочват уволнените шефове на разплащателната агенция.

По-рано бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова не бяха допуснати в Министерството на земеделието на заседанието на Управителния съвет на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Този Добрев от кои е - да не е от ДПС, защото тия хора от ДПС разкатаха държавицата ни, банки, фирми, евр-фондове - всичко овладяха. Българите не могат да се противопоставят. Доган разпределя порциите, вникненте в думите - разпределя порциите в държавата. А за много хора няма да има порция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още