IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът не е доволен от мерките срещу поскъпването на тока

Работодателските организации отново организират протест, но този път по начин, който ще бъде "осезаемо чут" от управляващите

15:05 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът не е доволен от мерките срещу поскъпването на тока

Бизнесът не е доволен от предложените досега от правителството мерки срещу поскъпването на тока , чиято цел е да не допуснат поскъпване на енергията за индустрията, става ясно от съвместно становище на четирите национално представени организации – АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ.

Според тях одобрените промени в Закона за енергетиката са редуцирани. Организациите очакват в новото ценово решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) „шоковото увеличение“ на таксата „Задължение към обществото“ за бизнеса да се запази.

Работодателите посочват още, че наредбата, която цели облекчение на енергоемката индустрия срещу скъпата зелена енергия също се бави, а дори и когато бъде готова и одобрена от Европейката комисия, тя ще облекчи само големи предприятия.

Припомняме, че първоначалните планове на Министерството на енергетиката бяха намаление на зеления компонент от таксата „Задължения към обществото“ да получават само предприятия с годишно потребление от 30 гигаватчаса електроенергия.

В последствие обаче стана ясно, че има промяна в нагласата и се обмисля подкрепа в две стъпки – за потребление от над 10 гигаватчаса годишно и над 30 гигаватчаса. Първите предприятия ще получат отстъпка от 50% от стойността на зеления компонент, а вторите – 85%.

Наредбата обаче все още се намира на етап обществено обсъждане, въпреки че беше представена преди повече от месец.

В своето становище работодателските организации настояват да бъде запазен размерът на таксата „Задължения към обществото“ до изчерпване на всички резерви в електроенергетиката, както и приемане на пътна карта за реформи в сектора.

В защита на своите искания организациите отново ще излязат на национален протест на 29 юли от 11 часа. „Но този път по начин, по който той ще бъде осезаемо чут от управляващите“, пишат представителите на бизнеса. 

Предишният им протест се проведе 26 юни, но оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не отчетоха очакваното ограничение на мощностите. От бизнеса коментираха, че данните са манипулирани и не се интерпретират правилно.

В последствие от ЕСО официално поканиха представителите на бизнеса да се запознаят с методологията на отчитането на товара в диспечерската зала на Централното управление на оператора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още