IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът поиска оставки заради цената на тока

Решението на КЕВР е взето без анализ как ще се отрази върху икономиката, тръдят в открито писмо БСК, АИКБ и КРИБ

18:11 | 15.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бизнесът поиска оставки заради цената на тока

Работодателски организации ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Това става ясно от отворено писмо на Българската стопанска организация (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Причината за исканите оставки е отказ от провеждане на реформи в сектора от страна на министър Теменужка Петкова. От своя страна с ценовото предложение КЕВР предвижда всички натрупани дефицити да се платят от бизнеса. По тази причина е и искането Иван Иванов да си отиде от поста си начело на регулатора.

Според представителите на бизнеса решението на КЕВР е взето без да бъде извършена оценка на въздействието върху икономиката, каквото е изискването на европейските директиви.

Според изчисленията на трите организации цената на тока за бизнеса се увеличава с между 13% и 20%, а за най-големите енергоинтензивни производства – с между 4% и 13%. Според председателят на КЕВР Иван Иванов и депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия към парламента Делян Добрев обаче увеличението цената за бизнеса ще бъде с до 2%.

За малка част от бизнеспотребителите увеличението ще бъде между 8% и 9%, оповести Иванов и коментира, че става въпрос за производители, за които електроенергията е по-малко от 10% от крайната цена на продуктите.

В своето открито писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, с копие до председателя на парламента Цецка Цачева и депутати, трите институции съобщават, че ще сезират Прокуратурата за извършване на проверки как са били подписвани дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 8 години
писна ми да слушам за "условията за бизнеса"искам да се обръща внимание на условията за живот на хоратабизнеса е производна на човека, нека не го превръщаме в по-важен от човека, въпреки че богатите само на там ни тикат с приказки и анализи за бизнесите им държавата трябва да създава условия за щастлив живот на хората и семействата, за бизнеса не трябва да се обръща толкова внимание от държавата, колкото богатите/и не толко/ им собственици желаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още