IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: За 4 години в най-тежката криза не допуснахме да падне една банка

При нов проблем с голям кредитор държавата ще трябва да даде парите от джоба си, посочи министър-председателят

20:45 | 11.05.15 г. 9
Борисов: За 4 години в най-тежката криза не допуснахме да падне една банка

За 4 години в най-тежката финансова криза в света не допуснахме да падне една банка. Кризата мина, падна четвъртата по големина банка. Виновниците са ясни – държавата се управлява от премиер и министър.

Това заяви в интервю за bTV министър-председателят на България Бойко Борисов. По думите му виновни за случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) са „тогавашният премиер Орешарски и Чобанов (министърът на финансите – бел. ред.)“.

Премиерът подчерта, че „баровците” с преференциални условия по депозитите са ощетили държавата, като са си предоговорили условията по депозитите с квесторите в КТБ. Премиерът заяви, че ако е зависело от него, имената на ВИП вложителите са щели да станат публични.

„В последните дни разбирам, че „Петрол”, „Рубин”, „Дунарит”, „Авионамс” куп други фирми са си направили цесии и квесторите са освободили куп имущества. Само една от сделките е 90 млн. лв – това морално ли е, честно ли е?”, запита Борисов.

Той подчерта, че при нов проблем с голяма банка държавата ще трябва да даде парите от джоба си.

По думите му е необяснимо „нахалството” на гуверньора на БНБ Иван Искров да е още на поста си след видеото с Цветан Василев.

Министър-председателят се похвали, че през този мандат е намерил „цаката” на нещата – повече събираемост и ще има средства и за увеличение на пенсиите и за строеж на пътищата.

Борисов се разсърди на зрителски въпроси, защото новата магистрала „Струма” е пропаднала и нови участъци от „Тракия” са се напукали. „До вчера караха по коларски пътища, на Околовръстното имаше септични ями… Сега на стотиците километри магистрали някъде нещо станало”, контрира премиерът.

Борисов не отговори нито на въпроса дали ще сменя министри, нито на този дали би се кандидатирал за президент. Той обаче оцени като успешен мандата на Росен Плевнелиев, както и изказа удовлетворение от работата с РБ, ПФ и АБВ, а в смесените райони – и с ДПС.

Борисов подкрепи идеята за намаляване на броя на депутатите от 240 колкото са в момента на 120. Премиерът обаче се противопостави на исканията за намаляване на субсидиите за партиите. Той обясни, че това е единственият официален и прозрачен начин за финансиране на политическите формации. Противното би означавало партиите да търсят пари от сенчестия сектор.

По думите на Борисов у нас големи са очакванията за успеха на съдебната реформа и за работата на новия главен съдебен инспектор. „ВСС трябва незабавно да се развали, той е изгубил тотално своята легитимност”, подчерта той.

В същото време, Борисов коментира, че „в България трудно може да владееш някой, когато трябва да бъде избран, е готов на всичко, след това става самостоятелен”.

Министър-председателят призна, че се е срещал с действащ магистрат – съдия Румяна Ченалова, която в момента стана клиент на прокуратурата. По думите му тя се оплакала от политически натиск, но той ѝ заявил, че ще носи отговорност за действията си.

„На Румъния ще им видите системата след 1-2 години, бях там, видях, нищо не се случва от гонения политически – на България й трябва спокойствие”, отбеляза още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
Stefan--L
преди 8 години
Май пак е време да я даде оставката си започна отново същата песен на нов глас мизерия бедност ,увеличение на тока , недоимък , сега парното поскъпва инфлацията расте а доходите същите ! *** управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Доколкото си спомням Иван Искров започна втория си мандат като управител на БНБ с величайшата благословия именно на Б.Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
За периода 2009-2013год. когато беше Премиер КТБ е увеличила с 300% дейноста си - кой заповяда 60% от държ.пари да се държат в КТБ ???- ЗА ДА МОЖЕ ДА УТРОИ ДЕЙНОСТА СИ ????Или той е *** или смята всички бълг.граждани за прости В Кърджали Бойко Борисов каза ''а з съм *** и вие сте прости значи ще се разберем''Гледах го вчера по бтв и се чудех дали е болен или *** - незнам вече какво да кажа има си доктори психолози
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Все още това, което се допуска или не се допуска в България зависи от ЕС и от кефа на Русия. Премиера е безгласна буква особено ако бюджета на правителството му продължава да е зависим в най-голяма степен от акцизи и ДДС върху горивата и тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
d333
преди 8 години
"За 4 години в най-тежката криза не допуснахме да падне една банка".Г-н Борисов, скоро ще имате възможност да не позволите на още няколко да не паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
Stefan--L
преди 8 години
Какво го интересува народът банките ! Я погледни статистиката на евростат 53% от Българите живеят под прага на бедноста с доходи под 230лв на месец след 4 годишното управление на Борисов и след 8 години в ЕС то това и при лошият комунизъм го е нямало ! Кога ще се събуди заспалият Български народ да види към каква пропаст ни води Борисов,Плевнелиев ,Кунева,Симеонов ,Първанов ,Местан,Кр, Георгиева и въобще целият ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
VicKing
преди 8 години
А как само плашеше цял уикенд по всички телевизии и особено по нова, че FIBank си заминава след онзи нелеп кьорфишек. Така че Бочко, най-малко на теб ти приляга да се изказваш по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още