IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предлага ново намаление на цената на газа

Дружеството предвижда цената за третото тримесечие да бъде понижена с 6,61%

14:52 | 11.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
"Булгаргаз" предлага ново намаление на цената на газа

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде  намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра. Намалението е с 6,61 процента в сравнение с прилаганата през второто тримесечие на годината цена, се посочва в съобщение на дружеството. 

Прогнозното намаление се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Така според "Булгаргаз" цената от 1 юли 2015 г. би трябвало да е 489,10 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. 

Цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), макар и с 9-месечно закъснение, но друг фактор е и курсът на щатския долар към лева. 

Припомняме, че от 1 април енергийният регулатор отново по предложение на "Булгаргаз" намали цената на суровината с 13,17 процента, обяснявайки, че действително цената на петрола се е понижила съществено, но в същото време и стойността на долара се увеличава. От бизнеса пък настояваха за по-сериозно намаление – с 22,7%, позовавайки се именно на тенденциите на петролните пазари.

Според текстовете на Закона за енергетиката дружеството е длъжно месец преди подаване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие да го оповести в средствата за масова информация. Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за третото тримесечие ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
mnz
преди 8 години
Не съм съгласен. Светът се бори с всички сили и печатници да се спре с дефлацията и да има инфлация. Ако енергоносителите поевтиняват, това води до дефлация. Затова е добре те да поскъпват за да имаме така желаната от всички инфлация при ниски нулеви или отрицателни лихви за да растем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Цял свят се бори за по-ниски цени на енергоносителите тука някакъв форумен лауреат се опитва да обяснява, че това било погрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
mnz
преди 8 години
Какво му е доброто на спадащите цени? Как ще се борим с дефлацията у нас, ако цените спадат?Нали всички ние искаме да има инфлация от по 2% на година за да се развиваме?Нека да не смъкват цената на газа за да не си докарваме дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Я какво хубаво нещо била конкуренцията. Като разбраха за предстоящия строеж на терминали за втечнен шистов газ от Америка и веднага тръгнаха да намаляват цените. А какво ли ще бъде, ако терминалите наистина бъдат построени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още