IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по ръст на вредните емисии през 2014 г.

Страната ни настоява за по-реалистични ангажименти за намаляване на емисиите след 2030 г.

21:30 | 15.06.15 г. 1
България е първа в ЕС по ръст на вредните емисии през 2014 г.

България е лидер в Европейския съюз (ЕС) по ръст на емисиите въглероден диоксид през 2014 г., сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Европейската статистика отчита ръст на вредните емисии у нас от 7,1% за една година. На второ място е Кипър с 3,5% увеличение, а на трето Малта ръст от 2,5%. Увеличение на емисиите са отчетени и в Литва, Финландия и Швеция – съответно 2,2%, 0,7% и 0,2%.

В останалите държави от ЕС обаче има спад на вредните емисии, като най-силен е той в Словакия – 14,1%, Дания – 10,7%, Словения – 9,1%, Великобритания – 8,7%, и Франция – 8,2%.

Средно за ЕС излъчените в атмосферата вредни емисии въглероден диоксид са намалели с 5 на сто през миналата спрямо предходната година.

Същевременно днес на Европейския съвет по околна среда в Люксембург министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е поискала по-реалистични ангажименти за намаляване на емисиите след 2030 г.

От голямо значение е да бъде отчетена конкурентоспособността на държавите членки, които граничат със страни извън ЕС, и трансграничното замърсяване, посочила е Василева, цитирана от БТА.

В продължаващите преговори България ще отстоява позиция за реалистични "тавани", отчитащи икономическото развитие на отделните държави членки, казала е още Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lstanev
преди 8 години
До гуша ми дойде от тези пропагандистки глупости!!!ВЪГЛЕРОДНИЯТ ДВУОКИС не е вреден, разберете най-накрая. Не стре ли учили химия в училище?...между другото България има най-голямо намаление на СО2 емисиите от 1990г. досега!Съжалявам, но тази публикация е манипулативна и неверна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още