IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България участва с 50 хил. евро във фонд в помощ на Африка

Сумата няма да натовари допълнително бюджета на страната, поясни премиерът

16:11 | 12.11.15 г. 1
България участва с 50 хил. евро във фонд в помощ на Африка

Подписано е споразумение за учредяване на специален фонд от 1,8 милиарда евро за борба с миграционната криза в страните от Африка. България участва с 50 хиляди евро в създадения днес Доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави, съобщават от пресслужбата на кабинета

Премиерът Бойко Борисов заедно с колегите си положи подпис на официална церемония по откриването на фонда в малтийската столица Валета. На второ заседание на високо равнище продължават преговорите с африканските лидери за общи мерки за спиране потока от нелегални имигранти.

„Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще“, коментира премиерът Бойко Борисов.

"Всички се обединихме, че трябва да си сътрудничим освен за подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище, така и за по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти и подобряването на сътрудничеството при връщането и обратното приемане. Подписахме споразумение за създаване на спешен доверителен фонд с размер 1,8 милиарда евро. България ще се включи с 50 хил. евро от Фонда за подпомагане", обяви той.

Целта е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа.

Българският принос от 50 хил. евро в Европейския фонд за Африка няма да натовари допълнително бюджета на страната, поясни премиерът, цитиран от БНР.

По думите му Турция в момента се държи "доста европейски" и помага на ЕС.

"Би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите", добави премиерът.

На неформалното извънредно заседание на Европейския съвет. Борисов ще се опита да убеди колегите си, че е жизненоважно "да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна".

„Ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа. В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно“, разясни Борисов.

Според него, ако Германия започне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес. Борисов каза още, че насила бежанците не могат да бъдат задържани у нас.Европейският съюз ще създаде целеви фонд за Африка за овладяване на миграционната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Американската политика ни докара бежанците, сега пак ще плащаме на американците, да ги връщат.Не вярвах на един журналист, който твърдеше, че след като Америка показа, какво може на Европа с бежанската вълна, после ще ги върне обратно.И самите ние ще им платим разходите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още