IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискусията по цената на тока в парламента премина с политически нападки

Гражданският протест срещу шоковото поскъпване, проведен пред Министерския съвет, премина твърде вяло на фона на изострените диалози между политиците

15:56 | 04.07.12 г. 4
Дискусията по цената на тока в парламента премина с политически нападки

Цената на тока отново предизвика дебати в парламента, които отнеха няколко часа на политиците. Тон даде първо "Атака", която поиска изслушване на премиера, а след това атаката срещу ГЕРБ подеха и представителите на БСП.

"В чест на четвъртата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13% и срамно и арогантно хвърли вината върху предходните управления, като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев". Това заяви в декларация от името на ПГ на Коалиция за България депутатът Румен Овчаров.

"За три години управление да нямаш куража и достойнството да поемеш отговорността за своите постижения, действия и последствия, означава, че въобще не е трябвало да вземаш властта, и да лъжеш народа си, че го управляваш", посочи той.

"Четвърта година калпавите сценаристи на ГЕРБ повтарят едно и също бездарно представление – винаги всички преди нас са виновни, а вие се опитвате да им оправите бакиите. Но този път, господин Велчев, и изпълнителите на сценката бяха изключително бездарни", възмути се Овчаров.

По думите му няма как да е виновна тройната коалиция за закон, който ГЕРБ променя три пъти.

Той посочи, че законът за енергетиката е приет през 2007 г. в съответствие с пакет от европейски директиви. В края на 2009 г. има въведени 6,9 мегавата от фотосоларни електроцентрали, не 70, не 700, не 7000 - числа, които днес размахвате", обърна се Овчаров към ГЕРБ.

По думите му кашата оттук нататък са забъркали сегашните управляващи. Бумът на фотоволтаичните централи започнал през 2010 и 2011 г., и продължил и през 2012 г.

"Министър-председателят ви беше един от тези, които много активно участваха в надуването на балона на фотоволтаиците, той ходи да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев, неговата спътница в живота е един от най-големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници", отбеляза Румен Овчаров.

Според него увеличението на цената на тока е наредено в последния момент на ДКЕВР от министъра на икономиката, т.е. лично от премиера, за да се спаси НЕК.

През 2008 г. правителството на Станишев отпусна на НЕК 300 млн. лева от излишъка, с които беше поръчано оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг срок на изработване", каза Овчаров.

Той предупреди, че след като проектът няма да се реализира, тези пари се водят за неправомерна държавна помощ и НЕК трябва да ги върне в държавния бюджет, в противен случай България ще бъде глобена с 600 млн. лева.

По думите на Овчаров цената на тока не е природно бедствие или продукт на световната криза, а е продукт на енергийната политика на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов.

"Честита нова цена на тока, българи. Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното, защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър. Но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин", заключи Овчаров.

В отговор на критиките председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че БСП разчита на слаба памет. За фотоволтаиците заварихме договори за 1800 мегавата, за които държавата трябваше да плати 30 млрд. за 25 години, отбеляза той и посочи, че са намалили цената от 780 лева на 480 лева.

"Отново днес сме свидетели на такава наглост. Проявявате и някаква набожност, споменавате Бог, вие, безбожниците, които забранявахте на хората да ходят на църква", допълни Велчев, обръщайки се към БСП.

"Ако 1,5 милиард лева бяха отишли за енергийна ефективност, а не за АЕЦ „Белене”, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани. Отговорността на ГЕРБ е, че късно спряха "Белене", коментира и Мартин Димитров.

Той призна, че по времето на тройната коалиция е имало хаос с ВЕИ проектите, като нямало никаква стратегия.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
grozna_jaba
преди 11 години
Болен в случая е доста прав! Не мога да си кривя душата - защото именно "бизнесмени" като Иво Прокопиев, май най-много ще изкярят от цялата тази работа с повишаването на цените на тока. И разни други! Знайни и незнайни! Народа мизерства, управляваш го шеща хора, а продължават да се прокарват такива лобистки закони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mila jovanovna
преди 11 години
И пак Иво Прокопиев е замесен в поредната крупна далавера. Но няма какво да се учудвам. Щом става въпроса за надуване на финансови балони, името на Прокопиев сякаш от само себе си изплува на първо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЗА ТОКА ПРИЯТЕЛИ, ЕТО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ОТ ТАЗИ ЗИМАИсторическият рекорд в потреблението на ток през зимата беше през 2009-а, когато у нас бяха натоварени почти 8 000 мегавата мощности (16% = 1 280MW). - Сега потреблението се равнява на товар от около 6 600 мегавата (16% = 1 056MW).- ИЗИСКАНЕТО Е 16% ОТ РЕАЛНАТА КОНСУМАЦИЯ ДА Е ОТ ВЕИ Все пак - ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ РАБОТЯТ САМО 30% от годината и за да произведат 16% от ОБЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, има ДВЕ УСЛОВИЯ:1. За чисто 30% от годината да се произведат 16% ОТ ОБЩАТА КОНСУМАЦИЯ, това означава 16 х 3,3 = 52,8% ИНСТАЛИРАНИ МОЩНОСТИ, (от крайното потребление - 6 600), или РЕАЛНО СА НЕОБХОДИМИ - 3 485MW инсталирана мощност ВЕИ2. НЕОБХОДИМ Е ДРУГ ИЗТОЧНИК, КОЙТО БЪРЗО ДА ЗАРАБОТВА И БЪРЗО ДА СПИРА, заради случайния момент на работа на ВЕИ, А ТОВА Е САМО АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА Белене!!! В МОМЕНТА:- Общо инсталираните мощности само във ВЕЦ са над 2 563 мегавата от тях 943 в ПАВЕЦ, която работи ежедневно.- Вятърни и фото 660MW.- Общо 3 223MWИЛИ ПЛАНА ЗА 2020г. ПРАКТИЧЕСКИ ВЕЧЕ Е ИЗПЪЛНЕН!!!А за ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНАТА заради зелена енергия, е опит с трици да ловят маймуни. ДА СМЯТАМЕ:- Ако 16% от тока струват по 30ст., а 84% по 8ст. то СРЕДНА ПРЕТЕГЛЕНАТА ЦЕНА Е 12,36СТ.- Преноса струва по 5ст.- КРАЙНАТА ЦЕНА Е 17,36, НЕКА ДА Е 18ст. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!- СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, ЕТО ЗАЩО- ЗА ДА ПОЕВТИНЕЕ ТОКА ДО 12СТ., ТРЯБВА ТОКА ОТ КОЗЛОДУЙ ДА СЕ ПОЛЗВА НА 100% НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!!! ДОРИ И С ТЕЗИ 16% ЗЕЛЕН ТОК и скъпия американски ток от ТЕЦ ИВАН КОСТОВ (Мариците 1 и 3), ЦЕНАТА ПАК ЩЕ Е 12ст.!!!- КОГАТО ЗАРАБОТИ И АЕЦ-БЕЛЕНЕ, ТОКА МОЖЕ ДА ПАДНЕ НА 8 СТОТИНКИ (по днешни цени)!!!ТАКА, ЧЕ СКЪПИЯ ТОК ИДВА ОТ КРАЖБАТА НА КОЗЛОДУЙСКИЯ ТОК И СПИРАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!ЗАТОВА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ЦЕНИТЕ И НЕЗАБАВЕН СТРОЕЖ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!! ПРОСТО Е - Цената за Белене е 3,95 милиарда евро при подписването. АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...- БРЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ Това министърче, МНОГО ЛЪЖЕ - КОГА СТАНА СОЦИАЛНО СЛАБ, КОГА МУ ПОЧЕРНЯ ПРАЙДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
zabluden
преди 11 години
"Министър-председателят ви беше един от тези, които много активно участваха в надуването на балона на фотоволтаиците, той ходи да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев, неговата спътница в живота е един от най-големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници", отбеляза Румен Овчаров"Тия социалисти са майстори в дезинформацията и никога те не са виновни,само че да му кажа на другаря Овчаров,че не премиера и не по време когато неговата партия управляваше бяха записани тези фантастични цени на енергията от ВЕИ и то в закон за 20 години напред,така че да не могат да бъдат мръднати,за да печелят доволно Прокопиев,Бориславова и останалите,а през 2007 година когато управляваше БСП,а той беше министър на енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още