IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДОСТ иска касиране на изборите

Лютви Местан настоява за незабавно насрочване на нов вот

14:17 | 28.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан иска касиране на изборите и незабавно насрочване на нов вот.

Веднага след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите, той ще поиска главният прокурор Сотир Цацаров да сезира Конституционния съд, защото резултатите от гласуването на 26 март били изкривени.

Партията не признава вота, защото бил проведен в условия на тотално нарушаване на изборните права заради блокадата на границата на Обединени патриоти, които спираха изселническите автобусите от Турция.

Според Местан ако това не се беше случило, ДОСТ щяла да получи такава подкрепа, че да мине бариерата от 4% за влизане в парламента и дори да измести ДПС.

Така че след като това не стана, сега партията на Местан не признава Народното събрание за легитимно. Местан смята, че при тези резултати 44-тото Народно събрание не отразява реалната картина на настроенията на избирателите.

"Единственият изход са нови избори, които да се проведат при стриктно спазване на правилата, които ще имат резултат, различен от настоящите и ще осигури участие на ДОСТ и на десните партии в парламента", коментира Местан.

Освен това при положение, че ДОСТ и десните не намерили място в парламента, било безсмислено да се прави каквото и да било правителство.

Местан призна все пак, че неговата партия е била подкрепа от над 100 хил. души, което е голямо постижение, защото беше регистрирана едва 6 месеца преди старта на кампанията, а пък симпатизантите й са били подложени на тотална репресия не само от страна на политическите сили, но и от държавните органи.

"Резултатът на ДОСТ щеше да бъде достатъчен, ако спрямо ДОСТ не беше разгърната една съзнателно агресивна кампания и противоконституционни действия", коментира Местан.

Той нарече лидерите на Обединени патриоти "фашисти" и отсече, че ще прати сигнал на Цацаров с искане на разследване на случая с блокадата на границата.

Лидерът на ДОСТ цитира текстове от Наказателния кодекс, според които престъпленията против политическите права на хората се наказват със затвор и глоба.

"Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някой да осъществи избирателното си право се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба и това е, което наблюдавахме на българо-турската граница три дни преди вота. Там самозабравили се лидери на така нареклите се Обединени патриоти безчинстваха, упражнявайки физическо насилие върху български граждани, които идваха в родината си, за да осъществят първо конституционното си право на глас и второ - да изпълнят задължението си по Изборен кодекс да гласуват", отбеляза Местан.

Според него лидерът на НФСБ Валери Симеонов сам е признал, че след едноседмично усилие е успял да организира група, с участието на БСП и ГЕРБ, която е упражнила натиск върху ЦИК да приеме дискриминационно решение, с което се въвежда задължението – българските граждани сами, без чужда помощ, да попълват декларация, че няма да гласуват на друго място.

Така че той смята, че главният прокурор трябва да поиска имунитетите на Симеонов и на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и да разследва тези за него "политически самоуправци" за упражнено насилие с цел възпрепятстване на упражняването на правото на глас и организиране на престъпна група.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още