IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е прекратила наказателната процедура срещу България заради ТЕЦ-овете

Страната ни е намалила значително вредните емисии от големите горивни инсталации

17:22 | 17.07.15 г.
ЕК е прекратила наказателната процедура срещу България заради ТЕЦ-овете

Европейската комисия (ЕК) е прекратила наказателната процедура срещу България заради вредните емисии на ТЕЦ-овете, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Съгласно Договора за присъединяване на България към Европейския съюз (ЕС) страната ни има задължение за спазване на обща стойност за емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах от всички големи горивни инсталации.

Заради превишаване на емисиите обаче ЕК започна наказателната процедура, като през 2013 г. тя навлезе в последния си етап.

От екоминистерството поясняват, че в периода 2007-2013 г. са направени значителни инвестиции, заради които емисиите на различните замърсители от големи горивни инсталации в България са намалени неколкократно: на серен диоксид над 6 пъти, на азотни оксиди - 2 пъти и на прах - приблизително 5 пъти.

Освен изграждането на сероочистките, големите горивни инсталации са взели и допълнителни мерки за намаляване на емисиите, включително използването на въглища с по-ниско съдържание на сяра, допълват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още