IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Изгорелите тютюневи складове може да бъдат възстановени*

Мнозина в Пловдив подозират, че сградите, които са паметник на културата, са умишлено подпалени, но според шефа на пожарната това е прибързано твърдение

10:24 | 22.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Изгорелите тютюневи складове в Пловдив може да бъдат възстановени, твърдят от Камарата на архитектите в Пловдив и пловдивски адвокати.

„Убедени сме, че е възможно горелите тютюневи складове в Пловдив да се възстановят“, заяви пред bTV арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в Пловдив. Първо трябва да се направи експертиза, но сме убедени, че при съвременната техника сградите могат да бъдат укрепени, включително и основите им, коментира експертът.

В събота срещу неделя голям пожар обхвана четири от сградите, които са паметници на културата.

„Можехме да запазим складовете, има законови механизми – общината можеше да наложи санкции на собствениците или пък да възстанови сградите, като после наложи законна ипотека върху тях”, добави тя.

Има юридическа възможност за възстановяване, заяви и председателят на пловдивската адвокатска колегия. Готови сме да участваме със своята експертиза, подчерта адв. Стефан Левашки. 

Според представител на гражданите на Пловдив борбата продължава за запазване на фасадите на сградите. „Общината бързо ще се опита да ги събори, но ние ще се опитаме да ги запазим. В последните години е практика палежите да са средство за разчистване на инвестиционните практики. Ние пак ще направим живи вериги. Убеден съм, че палежът е умишлен”, коментира Владимир Дончев.

Все още има тлеещи огнища в тютюневите складове в Пловдив. Към момента няма опасност от разпространение на пожара, а днес разследващи трябва да влязат в горелите сгради.

Вчера там трябваше да влязат експерти, но това не се случи поради твърде високата температура и риска от падащи предмети. Районът около сградите беше отцепен, а движението по четири от улиците до тях спряно – също поради опасност от падащи предмети.

„Работим активно с колегите от полицията, за да се изясни дали пожарът в складовете е умишлен или е причинен по непредпазливост“, заяви пред bTV шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен. „И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още той.

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, потвърди Николов заключенията на експерти.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години, посочи той.

Собствениците на тютюневите складове в Пловдив ще бъдат санкционирани по закон с по 30 хил. лева. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при извънредното си посещение в града, предава „Фокус". По думите му имената на собствениците ще бъдат открити в най-кратък период. „Има институции, в които всичко ще бъде проверено. Всички имаме интерес да знаем кои точно са собствениците на тютюневите складове към днешна дата”, коментира Вежди Рашидов.

Ако в проверката се докаже, че става въпрос за умишлени действия, ще се поискат строги санкции за причинителите, каза министърът.

По думите му през септември ще се внесат поправки в Закона за културното наследство, с които ще се въведат сериозни глоби за нарушителите. „Трябва най-накрая да се разбере, че не може паметници на културата да се събарят и унищожават с лека ръка”, посочи Рашидов.

Министърът на културата пристигна в Пловдив, за да огледа лично пораженията от пожара при тютюневите складове в Пловдив, при който бяха унищожени напълно четири сгради.  

* Допълнена с позицията на Вежди Рашидов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
hagan
преди 7 години
всички тези възтановявявания строителни са ясла за мошеници нещо ако струва 1000 000 да се построи ново те вземат 10 000 000 за да възстановят нещо старо-пълни мошеници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още