IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти представиха опита на Франция в устойчивото управление на водите

Това стана по време на семинар - част от конкурса „Екообщина“

09:50 | 07.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: организаторите на конкурса</em></p>

Снимка: организаторите на конкурса

Експерти представиха опита на Франция в устойчивото управление на водите. Това стана по време на първия семинар, част от конкурса „Екообщина“. Чрез участието си в дискусията над 40 представители на общините в България заявиха, че ще се състезават за приза, съобщиха организаторите.

Експертите и местните власти обсъдиха управлението на питейно-битовото водоснабдяване и пречистването на битовите отпадъчни води във Франция и България.

„Оптимизираното управление на водите включва няколко аспекта – силна политическа воля, овладяване на цените, инвестиционна политика, постоянно подобряване на качеството на доставяната вода, иновации в услуга на потребителите и намален екологичен отпечатък“, каза в своята презентация Рьоне Дарбоа. зам.-кмет с ресор води и енергия в община Мец.

„Благодарение на оптимизацията в Мец успяхме да подобрим предоставяната на потребителя услуга, да увеличим рентабилността и да постигнем конкурентоспособна цена на водата“, каза той. 

Бернар Бараке, директор научно-изследователска дейност във френския Национален център за научни изследвания, изтъкна необходимостта от създаване на общински сдружения и подчерта различните начини на управление и финансиране.

Той направи равносметка на процеса по подобряване на водния цикъл във Франция. „Преди водната инфраструктура в цяла Европа генерираше основната част от разходите на публичните услуги. Едновременно с това, обновяването ѝ бе многократно отлагано, което правеше поддръжката много скъпа. Затова, вместо непрекъснато да се поправят течовете, се взе решение да се предвиди и осъществи техническа и финансова оценка на мрежите в по-дългосрочен план, която да доведе до ефективно използване на средствата и подобряване управлението на питейната вода“, сподели опита си  Бернар Бараке.

„Тези семинари ще позволят на българските и френските общини да се срещнат и да обсъдят разработените във Франция решения в областта на управлението на водите“, заяви Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България. Той допълни, че сътрудничеството между частния и публичния сектор, на национално и местно ниво, е ключов елемент за устойчивото управление.

„Конкурсът „Екообщина“ е платформа, която не само ще подпомогне общините, но и ще популяризира техните усилия и успехи. Неговата крайна цел е да допринесе за по-добро качество на живот на всеки един български гражданин“, каза Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите. МОСВ предоставя наградите в две от категориите.

***

Конкурсът „Екообщина“ се организира от Френското посолство в България. Поводът за него е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“.

Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво - от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата.  Конкурсът е отворен за участието на всички български общини.

Те могат да се включат в семинарите за устойчиво управление на водите, устойчиво управление на отпадъците, енергийна ефективност на сградите и устойчива мобилност. 

За да станат част от конкурсната част на проекта, представители на общините попълват технически въпросници, които ще бъдат оценени от експертно жури.

Общините лауреати ще бъдат обявени на официална церемония през  октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още