IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за спасение на енергетиката ще е пагубен за ТЕЦ-ове, смята синдикалист

Решението на проблема в НЕК е "абсолютно плавно повишение на цените", смята Божидар Митев

10:12 | 23.07.15 г.
Фондът за спасение на енергетиката ще е пагубен за ТЕЦ-ове, смята синдикалист

Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ ще се окаже пагубен за малките термични централи, смята лидерът на Независимата синдикална организация на енергетиците към КНСБ Божидар Митев.

Пред БНР той припомни, че вноската във фонда от 5% върху приходите от продажби няма да се признава от регулатора за разход, което означава, че тя ще бъде изцяло за сметка на производителите.

Проблемът в Националната електрическа компания (НЕК) няма да бъде решен от този фонд, смята още синдикалистът.

Митев припомни, че задлъжнялостта на компанията е 1,4 млрд. лева. „Ежегодно НЕК ще натрупва още 1,4 млн. лева некомпенсирани разходи“, обясни още той.

Припомняме обаче, че според председателя на Комисията за държавно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов ценовото решение за новия регулаторен период е направено така, че НЕК да не трупа нов дефицит. Какви промени ще бъдат направени в него, на базата на измененията в законодателната база, ще стане ясно на 31 юли.

Митев предупреди още, че задлъжнялостта по цялата верига в енергетиката остава, липсва и подготовката за зимния сезон и са нужни „друг тип политики“. Решението е „абсолютно плавно повишаване на цените“, допълни още той.

Синдикалният лидер допълни, че миньорите също протестират срещу липсата на реформи в сектора.

Според него ни очаква тежка зима заради проблемите в енергетиката. Той припомни, че през изминалата зима е имало момент, в който „енергийната система е била на границата и е трябвало да се внесе електроенергия отвън“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още