IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Дефицитът в НЕК може да бъде изчистен до края на годината

Няма политически натиск над енергийния регулатор, категоричен е председателят му

20:37 | 05.06.15 г. 3
Иван Иванов: Дефицитът в НЕК може да бъде изчистен до края на годината

Текущият дефицит на Националната електрическа компания (НЕК) може да бъде изчистен до края на 2015 година. Това е една от основните цели на ценовото предложение за новия регулаторен период (1 юли 2015 година – 30 юни 2016 година, категоричен беше в студиото на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Аз не съм оптимист, а реалист, защото разполагам с всичките данни какво ще се случи”, каза той и припомни, че дефицитът в енергийната компания беше 644 млн. лева през 2014 година. Изчисленията са, че през новия период задълженията на НЕК ще бъдат намалени със 700 млн. лева.

Постепенно ще бъдат покрити и старите задължения на компанията, допълни още Иванов.

Председателят на енергийния регулатор припомни мерките, освен увеличената с около 2% цена на тока – изкупуване само на високоефективното комбинирано производство, което ще спести 130 млн. лева на НЕК, както и изравняването и въвеждане на добавката „Задължение към обществото” за всички български потребители, което носи допълнителни 346 млн. лева,

Иванов призна, че добавката „Задължение към обществото” прави електроенергията, произвеждана в България, неконкурентоспособна. По тази причина и тя беше премахната ,за да могат да работят мощностите и да не бъде „съсипана енергетиката като бизнес”.

През 2014 година България е изнесла около 9 тераватчаса електроенергия, което е приблизително около 20% от произведената в страната електроенергия. „Това са възможностите в момента и на електропреносните мрежи”, допълни още Иванов.

Той беше категоричен още, че няма натиск върху КЕВР и политици не са диктували цените на електроенергията, Според него реформите, които се провеждат в енергетиката вече дават своя резултат, а ценовото предложение, което е направила Комисията, е верният път по който трябва да върви енергетиката.

Що се отнася до цените на парното основанието на топлофикационните дружества да поискат увеличение от новия ценови период са старите задължения.

„Поради тенденцията за намаляване на цената на природния газ няма основание за повишаване на цената на топлинната енергия”, категоричен беше обаче Иванов. Според него дори ще има намаление на цената, но по-точна прогноза ще може да бъде дадена след като "Булгаргаз" внесе своето ценово предложение за третото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
що бе .... петрола свършва, нека има вец, солар и вятър ... това са ни 6% инвестиция, както ти искаш *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Държавата се е задължила да изкупува ток от ТЕЦ 1 и 3 ,от слънце и вятър ,и частни ВЕЦ за около 5000 мегавата а консумацията у нас е 3500 - 4500 мегавата тоест ТЕЦ 2 и Козлодуй могат да задоволят това потребление плюс около 2200 държавни ВЕЦ и ПАВЕЦКАК СЕ РЕШАВА ТОЗИ ПРОБЛЕМ Коментирал съм под статията - http://darikfinance.bg/***/80521#commentsтрябва да се види дали твърденият на АТАКА са верни ,че договорите може да се анулират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
"както и изравняването и въвеждане на добавката Задължение към обществото за всички български потребители, което носи допълнителни 346 млн. лева"Тия 346 млн. лева идват от бизнеса, под формата на нова такса!!! Това са пари, които се вземат от реалните производства, за да се вложат в ЕДНА компания - НЕК. А нуждата да се направи това е продиктувана от неправилни политики на конкретни хора! Съжалявам, но е крайно време да се мисли в друга насока, а не постоянното вземане от брашнения чувал - индустрията в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още