IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелските туристи не се отказват от почивката си в България*

Вчера са пристигнали повече от 1 600 души с девет самолета от Тел Авив, но официална информация за полетите от Израел не се оповестява

10:22 | 23.07.12 г.
Израелските туристи не се отказват от почивката си в България*

След първоначалното стъписване от атентата на летището в Бургас миналата седмица хиляди израелски туристи, направили резервации, не отменят почивката си у нас. Само на летището в Бургас вчера трябваше да пристигнат  повече от 1 600 души с девет полета от Тел Авив, съобщава bTV.

За по-голяма сигурност официална информация за полетите от Израел не се подава. На таблата за пристигащи и заминаващи не се изписва точният час на пристигане на самолетите, както и дали има закъснения. Според туроператори няма анулирани полети от Тел Авив и самолетите пристигат пълни. 

След като туристите кацнат на летището, те изчакват докато автобусите им бъдат щателно проверени, след което се качват на групи, поотделно във всеки един автобус, придружавани от полицай.

Без да са отделени от останалите, автобусите, които превозват израелски туристи до курортите, се охраняват от полиция. Преди в тях да се качат пътниците, се проверяват със специален уред за експлозиви или с кучета, когато не е толкова горещо.

По-засилени са мерките и в хотелите. „Имаме си отличителни белези, по които разпознаваме нашите гости, външни лица много трудно биха могли да влязат. Автомобилите се проверяват, и багажници, всеки един е регистриран", каза Виктор Леонов, управител на хотелски комплекс в Слънчев бряг.

Днес израелският министър по туризма ще посети България, като се очаква след срещите му с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, да посети Слънчев бряг, където ще остане да пренощува една вечер, за да покаже на сънародниците си, че тук всичко е спокойно.

Хотелиери и туроператори в Слънчев бряг настояват за засилване на мерките за сигурност и за увеличаване на полицаите по улиците след атентата на летище "Сарафово". Според Веселин Налбатанов от Съюз на собствениците на хотели в курорта е "крайно време ресурсът на полицейския състав на Слънчев бряг да бъде завишен. Той тръвди, че в курорта има 300 – 400 хил. туристи, а полицаите са недостатъчно.

"Трябва да гарантираме безопасността на всички туристи, не само на израелските. Трябва да има полиция на 50-60 метра", смятат и други хотелиери.

Няма отказани резервации за България и спад на пазарите след атентата на Летище Бургас, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след среща на екипа на министерството с представителите в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

По думите на Добрев атентатът не е предизвикал сътресение на туристическия пазар. Но остава ангажиментът на служителите в търговските представителства да продължат да следят ситуацията, за да може, ако има негативни тенденции, да се реагира спрямо тях и за всеки пазар поотделно.

* Допълнена към 11.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още