IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Атентатът в Бургас не можеше да бъде предотвратен*

Парламентът прие обща декларация, която остро осъди вчерашния терористичен акт

11:37 | 19.07.12 г. 23
Автор - снимка
Редактор
Б. Борисов: Атентатът в Бургас не можеше да бъде предотвратен*

Няма пробив в сигурността. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети мястото на атентата на летище „Сарафово” в Бургас. По думите му атентатор камикадзе е взривил автобуса с израелските туристи. Според него обаче от данните, с които разполагат разследващите органи, терористичният акт не е имало как да бъде предотвратен.

„Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави. И в момента, в който излиза групата, той се присъединява към нея. Вече оттам нататък няма кой да му потърси сметка, защото той може и да отива на ресторант с тях”, обяви премиерът.

Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят. Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“, заяви обаче директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

По принцип израелските туристи са мишени навсякъде, коментира още премиерът. „Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”, обобщи премиерът. 

Борисов допълни, че самоличността на извършителя ще стане ясна най-рано в петък или в събота, когато ще излязат резултатите от ДНК пробите.

Външната политика на България е изключително балансирана и няма как тя да бъде причина за атентата, обяви външният министър Николай Младенов в коментар пред bTV.

Той бе категоричен, че българските власти не са пренебрегнали и неглижирали опасностите и сигналите за евентуален атентат. "Напротив, винаги се е работило по сигналите, които съществуват и сътрудничеството между службите на двете страни е много добро", смята Младенов. Според него обаче такъв атентат е трудно да бъде предотвратен.

"Винаги, когато има израелски туристи, нашите служби ги охраняват с особено внимание, обръща се внимание на всеки един сигнал за евентуална заплаха", подчерта външният министър.

По думите му и в Израел не е имало информация за възможен готвен атентат. "Това е първият подобен инцидент в историята на страната ни и ще бъде много внимателно анализиран", категоричен бе в заключение Младенов.

Осем загинали и повече от 30 ранени е засега равносметката от вчерашното безпрецедентно терористично нападение срещу автобуса с израелски туристи на паркинга на бургаското летище. 

Междувременно всички политически сили излязоха с изявления по повод терористичния акт, предаде БНР.

ГЕРБ посочва: За нас са категорично неприемливи всякакви нападения над цивилни граждани и особено над деца. Убедени сме, че виновните за този акт ще бъдат открити и осъдени.

ДПС ще предложи в парламента да бъде изработена обща декларация, осъждаща терористичните действия, която да бъде подкрепена с консенсус от всички парламентарни групи.

Съболезнования към семействата на загиналите и към държавата Израел изрази БСП. Сергей Станишев отбеляза, че никоя кауза не може да оправдае убийството на невинни хора и припомни, че още през зимата Израел е предупредил България за опасност от подобен акт. Управляващите дължат отговор дали са предприети мерки и какви, за да не се случи тази ужасна трагедия.

Ръководството на Съюза на демократичните сили остро осъжда посегателството над човешкия живот и е убедено, че няма кауза, нито причина, която би оправдала подобна жестокост и изразява пълната си подкрепа и съпричастност в този труден момент към народа на Израел.

С декларация Народното събрание остро осъди вчерашния терористичен акт срещу израелски туристи на бургаското летище "Сарафово". Тя бе прочетена от председателя на парламента Цецка Цачева.

Документът подкрепиха единодушно 156 депутати от ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители.

Парламентът настоява компетентните български институции да положат всички усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт и последващото им изправяне пред съда. Депутатите изискват от българското правителство да окаже своевременна и пълноценна помощ на пострадалите и да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на всички български и чуждестранни граждани.

Парламентът изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и своето съпричастие към преживяното от пострадалите, безусловно осъжда отнемането на невинни човешки животи и се прекланя пред гибелта на всички мирни хора, станали жертва на терористични атаки по света.

„България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора. Подобен акт на територията на суверенна държава член на ЕС е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир“, пише в декларацията.

Депутатите потвърждават ангажиментите на България към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в борбата с тероризма.

* Допълнена към 12.30 часа

Още за атентата в Бургас четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Сега трябва да се внимава много, да не ни употребят САЩ и Израел като Троянски кон, с който да атакуват позицията на Европа по близкоизточния проблем! Привлекателни сме със слабостта си като държава за подобни акции "Троянски кон"! Акцията има високи цели. Работата около този атентат доста мирише. Подозирам, че ще ни натиснат за инициативи на Европейско ниво. И то силно. Не искам да съм на мястото на правителството в този момент! :D....Дано се справят успешно с тия акули на международната сцена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Всички експерти по тези въпроси в цял свят са единодушни че единичните камикадзета и клетки от по 2-3-*** души е невъзможно да се неутрализират и спрат.Това дето го пишеш днес звучи най-меко казано неестествено. Да си турист и да се налага чак толкова много да те охраняват....едва ли някой ще ходи на почивка на места дето се налага да му зачислят личен пехотинец дори и за тоалетната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Монти
преди 11 години
Някъде съм те срещал в ковентарите по медиите и си от платените крепители на една власт която си отива....А за атентата говориш пълни глупости за това че не е могъл да бъде предотвратен. Когато дойдоха първите еврейски групи имаше кордон от полицай и ги водеха до тоалетна като малки деца с жандармерист отпреде и зареден автомат а в хотела се проверяваха кой влиза и защо Смяташ ли че ако и сега имаше такива мерки щеше да има атентат.... Но от милиционери няма какво да се научи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Атентата е добре планиран подготвен.Чуждестранните туристи у нас по принцип никой не ги закача и проверява ако не са извършили нещо нередно.Както се видя атентаторът е дебнел час, час и половина на летището за да види в кой автобус ще се качат израелците и щом ги е видял се е присъединил към тях.Съгласен съм че е невъзможно да се предотвратят такива единични атентатори у нас. Едно от малкото неща, които могат да се направят е да не се допускат други лица в автобуси, хотели, самолети и др. под., в които има израелски граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
и е много по ефективно ресурсите на службите ни да са приоритетно насочени към тоновете наркотици които преминават през страната, отколкото в превенцията на потенциален камикадзевъпрос на сметки е - е кофти - със човешки животи, но някои трябва да ги прави тия сметки и отговорност =>тоновете заловени наркотици са спасили хиляди човешки съдби и животине само в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
Ironhorse е прав; естествено че ще се вземат мерки сега някакви, но няма как българските органи да са на ниво на израелските, а и по добре да го нямаме техния 'опит', те са във война от половин век...който и да беше министър, която и да беше партия на власт - МВР е и винаги е било неподготвено за такъв случай..като и въпрос на време е (да се надяваме години) и в България да се случи инцидент някой да изперка по битови причини, да намери полуавтоматично оръжие и да застреля 4-5 наоколо преди да са самоубие.. това във всяка страна може да се случи и нищо не може да спре човека който го е решил да го прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
Тогава според вас де що имаше министри и служби трябваше да бъдат уволнени за атентатите през 2003 с Испания и Лондон !При заплахата от тероризъм забравете за политика !Аснаар се опита и падна от власт.Помнете, че който политизира въпроса с тероризма той и ще загуби.А обидни прилагателни за политик не ми се коментират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
madcow
преди 11 години
То само това да беше, ами шамарът от Шенген и евродокладът? Ще ни вземат там, ама друг път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
kondosko
преди 11 години
Не разбирам, защо слагаш нещата на политическа плоскост!? Това,че нашите служби са насочени към борба с дрога и мафиотски кланове, трябва да е някакво оправдание ли?!!!!! Малко *** ми звучи! ДАНС - ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ- последните две думи са от съществоно значение! След като службите не са подготвение да защитят националната сигурност, кой е виновен!? Не искам да влизам в политическа полемика, не симпатизирам на никоя партия, но смятам, че физкултурника моментално трябва да бъде изритан, за несправяне с работата си като министър! Апропо и ЕК,вчера нещо спомена на организирана престъпност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Изобщо не става въпрос за политика и дори за критики а просто за констатация! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още