IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Атентатът в Бургас не можеше да бъде предотвратен*

Парламентът прие обща декларация, която остро осъди вчерашния терористичен акт

11:37 | 19.07.12 г. 23
Автор - снимка
Редактор
Б. Борисов: Атентатът в Бургас не можеше да бъде предотвратен*

Няма пробив в сигурността. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети мястото на атентата на летище „Сарафово” в Бургас. По думите му атентатор камикадзе е взривил автобуса с израелските туристи. Според него обаче от данните, с които разполагат разследващите органи, терористичният акт не е имало как да бъде предотвратен.

„Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави. И в момента, в който излиза групата, той се присъединява към нея. Вече оттам нататък няма кой да му потърси сметка, защото той може и да отива на ресторант с тях”, обяви премиерът.

Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят. Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“, заяви обаче директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

По принцип израелските туристи са мишени навсякъде, коментира още премиерът. „Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”, обобщи премиерът. 

Борисов допълни, че самоличността на извършителя ще стане ясна най-рано в петък или в събота, когато ще излязат резултатите от ДНК пробите.

Външната политика на България е изключително балансирана и няма как тя да бъде причина за атентата, обяви външният министър Николай Младенов в коментар пред bTV.

Той бе категоричен, че българските власти не са пренебрегнали и неглижирали опасностите и сигналите за евентуален атентат. "Напротив, винаги се е работило по сигналите, които съществуват и сътрудничеството между службите на двете страни е много добро", смята Младенов. Според него обаче такъв атентат е трудно да бъде предотвратен.

"Винаги, когато има израелски туристи, нашите служби ги охраняват с особено внимание, обръща се внимание на всеки един сигнал за евентуална заплаха", подчерта външният министър.

По думите му и в Израел не е имало информация за възможен готвен атентат. "Това е първият подобен инцидент в историята на страната ни и ще бъде много внимателно анализиран", категоричен бе в заключение Младенов.

Осем загинали и повече от 30 ранени е засега равносметката от вчерашното безпрецедентно терористично нападение срещу автобуса с израелски туристи на паркинга на бургаското летище. 

Междувременно всички политически сили излязоха с изявления по повод терористичния акт, предаде БНР.

ГЕРБ посочва: За нас са категорично неприемливи всякакви нападения над цивилни граждани и особено над деца. Убедени сме, че виновните за този акт ще бъдат открити и осъдени.

ДПС ще предложи в парламента да бъде изработена обща декларация, осъждаща терористичните действия, която да бъде подкрепена с консенсус от всички парламентарни групи.

Съболезнования към семействата на загиналите и към държавата Израел изрази БСП. Сергей Станишев отбеляза, че никоя кауза не може да оправдае убийството на невинни хора и припомни, че още през зимата Израел е предупредил България за опасност от подобен акт. Управляващите дължат отговор дали са предприети мерки и какви, за да не се случи тази ужасна трагедия.

Ръководството на Съюза на демократичните сили остро осъжда посегателството над човешкия живот и е убедено, че няма кауза, нито причина, която би оправдала подобна жестокост и изразява пълната си подкрепа и съпричастност в този труден момент към народа на Израел.

С декларация Народното събрание остро осъди вчерашния терористичен акт срещу израелски туристи на бургаското летище "Сарафово". Тя бе прочетена от председателя на парламента Цецка Цачева.

Документът подкрепиха единодушно 156 депутати от ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители.

Парламентът настоява компетентните български институции да положат всички усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт и последващото им изправяне пред съда. Депутатите изискват от българското правителство да окаже своевременна и пълноценна помощ на пострадалите и да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на всички български и чуждестранни граждани.

Парламентът изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и своето съпричастие към преживяното от пострадалите, безусловно осъжда отнемането на невинни човешки животи и се прекланя пред гибелта на всички мирни хора, станали жертва на терористични атаки по света.

„България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора. Подобен акт на територията на суверенна държава член на ЕС е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир“, пише в декларацията.

Депутатите потвърждават ангажиментите на България към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в борбата с тероризма.

* Допълнена към 12.30 часа

Още за атентата в Бургас четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 11 години
Първо, бог да прости загиналите. Мир на праха им.Трудно се води борба с терористи, но не е невърможно. Това, че нашите служби 'проспаха' случая трябва да е горчив урок за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 11 години
Do 7 i 8Нашите служби никога не са си имали работа с терористи с едно изключение.През 1984г. взривовете на гарата и влака. И тогава службите бяха като в небрано лозе.Не може за щяло и нещяло да се плюе по службите и политическото лице на МВР Цветанов.Да не мислите че р. ***. пикаещия и срещащият се с оперативно интересни лица, щеше да направи нещо !Или Миков, този бездарен и безкрайно некадърен човек.Нашите служби са насочени (и то от около 1 година) за борба с дрогата и мафиотски кланове.И дума да не става за международен тероризъм.Израел са толкова напред, защото дадоха хиляди жертви.Лично предпочитам да нямаме опита на Израел и да не ни се налага.Да сега трябва да се работи по превенция, но това нестава с магическа пръчка.А не виждам защо трябва да обръщаме внимание на щенията на ожаднели грабители за власт, с аргументи под всякаква критика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
aide_de
преди 11 години
Когато българина отиде на майстор за колата, двамата взаимно си казват: това няма до го пипаме, то ще издържи....Когато българина отиде на лекар, двамата си казват: това няма да ни се случи точно сега.....Когато българина трябва да се пази, той си казва: точно нса мен няма да се случи.....Справка: охраната на Централните Хали в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Тялото
преди 11 години
ГЛУПОСТИ! Всеки може да се "шляе" с огромна раница, без никой да го провери? - Сериозно ли?Фалшив документ и никой не е забелязал? - Това не е ли пробив?Първата му работа на *** е да си пази стола, друго май не го интересува.Този получаовек НИКОГА няма да поеме отговорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
" 2. Разира се че у нас мерките за сигурност са далеч по-слаби от колкото в Израел ! Ние сме различни страни с различен риск за сигурността." Прав си за това но аз имах предвид хората поставени на съответните места. Просто не са толкова подготвени. ...Жестока работа...горките хора! Имайки предвид големите им семейства сигурно хиляди изживяват голяма болка...:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
kondosko
преди 11 години
Да те поправя, нямало е "официално" предупреждение!За това, че трудно може да бъде осуетен такъв тип атентат, ако изобщо е бил камикадзе съм съгласен с теб.Но не мога де се съглася обаче, с това че ние наливаме на 1 милрд годишно в сектор сигурност, а службите се използват за "лов на вещици" и разсчитване на политически сметки на определени лица! Смятам,че МВР и службите не са подготвени за такъв тип заплаха, поради неглижирането на на самата заплаха и затова има вина само и единтствено ръководителя на ведомството! Да те питам, 100 мил дадохме всички - и ти и аз и Драган и Петкан, за какво, тоя *** да си разчиства сметките с политическите си опоненти, а не да се опитат нещо полезно да направят - забележи, наблягам опитат, защотото както ти написа, трудно можеш да се бориш с този тип заплаха! Те дори не се опитват!- Това са фактите, другото са политически пристрастия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
не забравяйте, че понеже американците са "The Greatest Nation on this planet" никъде, в страните от "развития" свят не подлежат на каквато и да е проверка или виза. Само показват паспорт, а даже и него не дават за проверка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Ironhorse
преди 11 години
1. Не е имало конкретно предупреждение, а общо и то за цяла Европа.2. Разира се че у нас мерките за сигурност са далеч по-слаби от колкото в Израел ! Ние сме различни страни с различен риск за сигурността.3. Днес де що има червено грачи грозно и зловещо, а поне да замълчаха. То бива безумни и истерични мнения и поведение. Толкова са зажаднели за власт !4. Атентатор самоубиец, който действа самостоятелни, нито една служба за сигурност не може да засече ! Това го казаха и израелците !5. Кой има интерес:а) хизбула - те обявиха че си водят война с израел вече по цял святб) пострадал туризъм на цяла северна африка от революциитев) радикализиране на местни елементи в България и да се прехвърли война и тероризъм на наша територияг) пречим на някого че се сприятеляваме и имаме добър бизнес с Катар и изграждаме газовата връзка с Турцияд) търсене на някакъв ефект за който сега не можем да се досетим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Бил съм много пъти на летище Бен Гурион. Бил съм и в във вътрешността на Израел и на пристанищата им! Изобщо не може и да става сравнение между мерките за сигурност там и тук! Нашите служби са като аматьори пред тях ! Може и затова да са ни избрали като дестинация за удара си тия терористи / ако са такива де/ ! Доста са тактични Евреите към слабостите ни особено след като са ни предупредили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Nikodim
преди 11 години
Външната политика на България е изключително балансирана и няма как тя да бъде причина за атентата, обяви външният министър Николай Младенов в коментар пред bTV.------------Убеден съм, народите на България и Израел ще излязат по-силни и по-сплотени от това немислимо бедствие, допълни премиерът Борисов (standartnews.com)-----------Къде е тук балансът ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още