IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Атентатът не е удар върху българския туризъм

Не се очакват сериозни икономически последици за туристическия бизнес у нас след терористичния акт на летището в Бургас

15:05 | 19.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Атентатът не е удар върху българския туризъм

Безпрецедентният инцидент с израелските туристи у нас в никакъв случай не представлява удар върху българския туризъм като цяло, нито пък ще попречи за благоприятното развитие на летния сезон, което очакваме. Това коментира за Investor.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Това е операция, която е замислена не срещу родния туризъм и срещу страната ни, а конкретно насочена към целевата група на израелските туристи. Терористичният акт е планиран отвън и няма да повлияе на основните параметри по отношение на брой очаквани туристи от Израел или пък от други държави, коментира Драганов.

Въпреки терористичният акт, който остро осъждаме, очакваме България да продължи да развива туризма с Израел, който в последните години бележи постоянен ръст.

В последните няколко години броят на туристите от Израел, които посещават нашата страна с туристическа цел, расте с около 40 хиляди души годишно, а за тази година се очаква ръст от още 10 на сто. Тази прогноза вече се доказва от данните за месеците юни и юли, като прогнозите са до края на август израелските посетители да се увеличават.

Румен Драганов посочи, че ще има първоначален кратък шок у туристите, който обаче няма да продължи повече от седмица. По думите му тази тенденция проличава и от факта, че не всички туристи от взривения автобус са пожелали да се върнат обратно в родината си.

Страната ни трябва да покаже, че не се поддава на какъвто и да било терористичен акт и в този напрегнат момент е наложително да предприеме разумни мерки за сигурност. Във всички случаи обаче прекомерните ограничения по летищата може да блокират достъпа на чужди туристи, което ще донесе по-големи щети върху туристическия сектор, отколкото самият атентат, коментира експертът. 

Драганов припомни, че наскоро беше проведена среща у нас с израелските служби за сигурност, изводът от която е, че трябва да сме нащрек по всяко време и във всяка една точка по света за подобни атентати. От друга страна самите туристи от Израел са наясно с мерките за сигурност, които трябва да предприемат при всяко пътуване зад граница.

Експертът по туризъм напомни, че през януари тази година службите за сигурност тестваха сигурността в българските хотели, като е отчетена висока степен на сигурност по курортите ни. Драганов коментира, че борбата срещу подобни терористични операции трябва да е насочена директно към зародиша на терористичния акт и да се елиминира още там.

Посещенията на туристите от Израел са изключително важни за българския туризъм, защото тъкмо те са тези, които правят културни обиколки из страната и посещават историческите ни забележителности, което подпомага културния ни туризъм, твърди Драганов. От значение е и друг феномен – че около 6 на сто от израелските туристи идват у нас с цел хазарт и приходите от тях са с около пет процента повече, отколкото от други туристи, които идват със същата цел, каза експертът.

Междувременно от сдружението "Съюз на собствениците"- Слънчев бряг заявиха готовност да настанят безплатно в техни бази и да осигурят необходимите условия на туристите, блокирани на Летище Бургас. 

"Искрено се надявам кървавият инцидент на летището в Бургас да не се отрази на записванията за догодина. Всичко показва, че този акт не е насочен срещу туризма ни, а конкретно срещу израелските граждани, които по принцип са застрашени във всяка точка на света. Досега България беше спокоен оазис за израелските туристи и това се доказва от непрекъснато растящия им брой през последните години", заяви председателят на Управителния съвет на сдружението Елена Иванова. Според нея израелците отсядат само в 4- и 5- звездни хотели у нас.

Днес беше проведено и извънредно заседание на Работната група по маркетинг и реклама към Националния съвет по туризъм към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, на което беше обсъдена ситуацията и възможните последици върху туристическия имидж на България като туристическа дестинация.

Членовете на комисията – представители на най-големите туристически организации, на туристическия бранш в страната, експерти в туризма и др., изказаха най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите туристи и съпричастност към ранените в тези най-тежки за тях часове.

"Категорично осъждаме този безпрецедентен атентат в историята на българския туризъм, какъвто България не познава в развитието си като туристическа дестинация, известна със своята сигурност и гостоприемство сред туристите от цял свят", става ясно от позицията на комисията, която беше разпространена от пресцентъра на министерството на икономиката.

По данни, изнесени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, миналата година броят на израелските туристи е бил 135 хиляди, а за тази година се очакват около 150 хиляди души.

Няма отлив на туристи от Израел и други държави, каза още министър Добрев след срещи с почиващи туристи от Израел, туроператори и хотелиери в курорта Слънчев бряг. В единичните случаи, когато това е станало, свободната база веднага е заемана от туристи от други държави, уточни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Не е удар по българския туризъм, транспорт и търговия! Атентатът е удар по българите, благополучието и благоденствието ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Сега туристи - утре бежанци. Удара си е удар и ние не сме на луната и да останем незасегнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още