IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин предлага инвалидните пенсии да си останат в НОИ

Трябва да се подсили системата на ТЕЛК и там да работят повече лекари, каза социалният министър

10:41 | 06.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Калфин предлага инвалидните пенсии да си останат в НОИ

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин счита, че системата на ТЕЛК трябва да се подсили и там да работят повече лекари, като се даде възможност и на общопрактикуващите медици да се трудят там.

Припомняме, че по сегашната уредба лекарите, работещи в ТЕЛК, нямат право да работят другаде.

Като направи уговорката, че предложенията му трябва да се съгласуват със здравния министър Петър Москов, Калфин  разясни предложенията си за контрол върху отпускането на инвалидни пенсии пред TV7.

Според него ТЕЛК трябва да дава не само предписания за процент увреждания, а за това какъв тип работа би могъл да практикува съответният инвалидизиран човек. По думите му идеята е хората в работоспособна възраст до 65 години да бъдат насочени към трудова дейност, съобразена със състоянието им. „Получаването на мизерни инвалидни пенсии от хора, които иначе биха могли да се трудят, надали им помага особено“, посочи министърът.

Според него има предложения инвалидните плащания да се извадят от НОИ, но той е категорично против това.

Министърът на труда уточни също, че почти всяка втора пенсия е инвалидна, а 20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии, така че затягане на контрола ще има. Припомняме, че предложенията за ТЕЛК-овете и за ранното пенсиониране не бяха представени с пакета от промени в пенсионната система миналата седмица.

В неделя Калфин коментира темата и пред БНР, където обясни, че целта при инвалидните пенсии е да се създадат такива механизми, че хората с инвалидизация в трудоспособна възраст да бъдат насочени към професии, в които те могат да бъдат полезни, каквато е и практиката в европейските страни.

"Допълнителните доходи, свързани с различни заболявания, трябва да бъдат доставяни по друг път, а не чрез инвалидните пенсии. С промяната затягаме възможностите за злоупотреби на хора, които не са инвалиди", обясни вицепремиерът.

Сред предложенията на социалния министър за затягане на контрола върху инвалидните пенсии и спиране на източването на пенсионната система е Националният осигурителен институт да има правото да връща хора с увреждания на допълнителен преглед при съмнения, че инвалидната им пенсия е отпусната с фалшива епикриза, пише в. "Труд".

"Сега медицинските комисии към НОИ могат да обжалват решенията на ТЕЛК само по документи. Като тръгне един фалшив документ, той върви до края. С допълнителните прегледи ще може да се установят фактите", каза Калфин.

Министърът предлага в експертните лекарски комисии, да влязат и общопрактикуващи лекари, като им се заплаща допълнително. „Логиката е, че сега лекарите в ТЕЛК са претоварени, зле платени и ниско мотивирани“, обяснява Калфин.

Обсъжда се и идеята да се свържат системите на Здравната каса и НОИ. Идеята е по информацията за предписваните лекарства да се проследи дали кандидатът за инвалидна пенсия действително има тежко заболяване.

Финалните решения за реформирането на системата на ТЕЛК ще станат ясни до 16 април. Тогава се очаква да се произнесе междуведомствената работна група, която се оглавява от здравния министър Петър Москов.

Калфин добави, че не е съгласен с предложенията на министъра на отбраната Николай Ненчев за пенсиониране на военните. Преди дни военното ведомство предложи да няма никакви промени или ако се въведе пенсионна възраст, тя да е 50 години и да влезе в сила от 2019 г.

Според бизнеса осигурителната система не бива да има характер на социално подпомагане и трябва да бъдат затегнати условията за получаването на инвалидни пенсии, които в момента тежат на осигурените лица от най-масовата категория труд. Работодателите настояват за цялостното преосмисляне на предложените промени в пенсионния модел, които ще доведат до краткосрочно попълване на хазната, но в дългосрочен план ще генерират дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
jorkata_investor
преди 9 години
Не съм съгласен, при положение, че има 2,5 млн. работещи в България, да има 900 000 инвалиди. Това е ужасно, и ние всички плащаме за инвалидни пенсии на хора, които не са инвалиди а подкупват държавните служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
ASTIN
преди 9 години
Народа живее на ръба и се разболява преди да се пенсионира!!! Не ровете там, а вижте митниците, където "Ало, Ваньо..." се разпорежда. Хванали камион с цигари за 16 000 000 и изтървали още 10-тина такива за нула време. Колко е това - всичките инвалидни пенсии. Клоуни с Калфин начело!!! Водени от МУТРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още