IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Катимерини": Гръцките фирми се местят в България, за да крият данъци

Гръцки бизнесмени се оплакват, че български фактури не се признават за разход от местни данъчни

09:32 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бягството на гръцки фирми към България и Кипър се засилва и през тази година, съобщава в. "Катимерини". Двете страни са различни като характеристики, но общото между тях е позитивната инвестиционна среда, която благоприятства развитието на делова активност, отбелязва изданието.

Изданието посочва, че броят на гръцките фирми в България се увеличава с 30% и страната е привлекателно място за 15 хил. компании от южната ни съседка. В същото време данните на гръцкото Министерство на финансите показват, че 8 от 10 компании нямат никаква дейност в България и това е показател, че целта на пререгистрацията в съседната държава е с цел единствено избягване на данъците. 

Според вестника България е атрактивна за гръцкия бизнес заради ниските данъци, присъствието на международни банкови консорциуми и заради средата, които създават те по отношение на ниските лихви, осигурявайки много по-евтини заеми за гръцките фирми, отколкото в страната им. 

Все пак не е много лесно за гръцките бизнесмени да се преместят в България, пише още изданието. Има оплаквания, че български фактури не се признават от гръцките власти за разходи. Като цяло и проверките на гръцките данъчни за бизнесмени, преместили своя бизнес в България, са редки, защото липсва система за споделяне на информацията по стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Ниски данъчни ставки и осигуровки в съчетание с реформи и политически консенсус са валидни и за Кипър, където за последните пет години са се пренасочили около 5 200 гръцки фирми.

Изданието цитира най-нови данни, които показват, че регистрираните в Кипър гръцки фирми са се увеличили със 77 на сто в края на 2016 г. в сравнение с 2015 г. и че тази тенденция се задържа и през тази година, пише още в. "Катимерини". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още