IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР не обмисля таван на цените на тока от "американските" централи

Авторите на идеята - работодателските организации, ще се срещнат с ръководството на енергийния регулатор днес

11:23 | 14.10.15 г. 2
КЕВР не обмисля таван на цените на тока от "американските" централи

Определяне на таван на цените на тока от т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, не е обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи пред журналисти председателят на институцията Иван Иванов. "Ние се придържаме изцяло към заложените разпоредби в Закона за енергетиката", допълни той.

Идеята беше лансирана от четирите национално представени работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, след срещата с българското Представителство на ЕК във вторник.

Иванов съобщи още и че по-късно днес ще има среща с четирите организации, на която да бъдат обсъдени предложенията.

Относно определението има ли нерегламентирана държавна помощ за двете централи, КЕВР очаква становището на ЕК, която е единственият орган, който може да се произнесе по казуса. "Всяка промяна (в договорите - бел. ред.) ще бъде абсолютно коректно отразена в ценовите решения на КЕВР", категоричен беше Иванов.

Той допълни, че когато има предпоставки за промяна и открити нови резерви, енергийният регулатор ще преразгледа и таксата "Задължения към обществото", която е остро критикувана от бизнеса. "Това направихме на 1 август, това ще правим и в бъдеще", допълни той.

На финалната фаза са и промените в правилата за търговия с електроенергия, съобщи още Иванов. Тази промяна е ключова за старта на енергийната борса и съответно за либерализацията на енергийния пазар у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Въх, то пък остава да пипаме цените на тока от "американските" централи.Колкото кажат, толкова, а сите НПО *** ще се редят пред централите с цветя за да ръкопляскат при "изтласкването" на всеки импулс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още