IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Контрол инженеринг" АД е консултантът на газовата връзка със Сърбия

Подписан е договор на стойност близо 175 хиляди лева

16:12 | 14.09.15 г.
"Контрол инженеринг" АД е консултантът на газовата връзка със Сърбия

„Контрол инженеринг“ АД ще консултира и ще осъществява строителния надзор на проекта за на интерконектора със Сърбия. Министерството на енергетиката и фирмата са сключили договор за проектиране, авторски надзор и консултантски дейности по проекта, съобщават от ведомството.

Договорът, който е на стойност 174 800 лв., предвижда консултантът да упражнява строителен надзор на изграждането на интерконектора в българския участък, както и да извършва оценка за съответствие на техническия и работния проект със заложените параметри. „Контрол инженеринг“ АД е задължена също да изготви окончателен доклад и технически паспорт на строежа на междусистемната газова връзка.

Дължината в българския участък на газопровода България-Сърбия е 61,6 км, а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3,5 милиарда куб. метра природен газ.

Министерството на енергетиката пусна обществената поръчка за консултантска дейност за изграждането на газова връзка със Сърбия през май на стойност 333 333,33 лева. Крайният срок за получаване на оферти беше 8 юни 2015 година, а критерий за оценка - икономически най-изгодното предложение.

Проектът се финансира с 49 млн. евро от оперативна програма „Конкурентоспособност“. Очаква се изграждането на трасето да създаде около 2500 нови работни места – както при самото строителство, така и в сферата на производство на газови уреди и компоненти за газови системи.

От министерството напомнят, че изграждането на междусистемната газова връзка със Сърбия е приоритет за правителството с оглед на подобряване свързаността на газопреносните системи между страните от ЕС.

Ускореното изграждане на интерконекторите със съседните държави ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини не само за България, а и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа.

Проектът за междусистемна газова връзка България–Сърбия е един от трите проекта с българско участие, който е сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ, подписан през юли в Дубровник.

Преди дни енергийният министър призна за забавяне на работата на всички газови връзки - с Румъния, Сърбия и Турция, макар и да увери, че активно се работи за тяхната реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още