IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираните газови връзки могат да покрият нуждите ни от газ, твърди БЕХ

Капацитетът на газопроводите е предостатъчен, възможно е да доставяме и на други страни, каза директорът на енергийния холдинг

17:42 | 11.12.14 г. 1
Планираните газови връзки могат да покрият нуждите ни от газ, твърди БЕХ

Ако бъде изработена регионалната инфраструктура, планираните газови интерконекторни връзки на България със съседните страни ще покрият изцяло нуждите от природен газ при кризисно спиране на доставките. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен.

Той посочи, че консумацията на газ в България намалява непрекъснато и през тази година тя ще бъде под 3 млрд. куб. метра. "Така че капацитетът на газопроводите е предостатъчен, не само това, а е възможно да доставяме и на други страни", каза още той и посочи, че клиенти могат да бъдат намерени в западната част на Сърбия, която е много слабо газифицирана.

Като източник на суровина той посочи няколко възможности. "Връзката с Гърция може да ни свърже с ТАР, може да ни свърже с терминала за втечнен газ в Ревитуса. Малко популярно е, но Турция също има терминал в Бяло море - „Текерда", коментира Коен, сочейки, че газ можем да получим и от турския терминал.

Реализацията на регионалната инфраструктура зависи от финансовия модел, тоест тя да може да се издържа от приходите от транзитни такси. "Когато те са достатъчни, всички участници ще имат дивиденти и ще имат полза от такъв проект", заяви директорът на БЕХ.

Той обясни още, че БЕХ и Булгаргаз в частност смята да сключва споразумения с доставчици на втечнен газ само като кризисна мярка, защото цената е висока заради таксите за пренос. Коен припомни, че отвореното море за терминали за втечнен газ е Егейско и през Босфора не могат да преминават танкери, пренасящи втечнен газ.

Жаклен Коен уточни още, че няма предпроектно проучване за Вертикалния газов коридор, идеята за който се е зародила едва преди няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още