IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарантирането на газовите доставки е важно за страната ни

Външният министър Даниел Митов е разговарял с украинския му колега Павло Климкин за вероятността от газова криза през зимата

21:15 | 24.09.14 г.
Гарантирането на газовите доставки е важно за страната ни

Гарантирането на доставките на природен газ за България е изключително важно за страната ни. Това е заявил външният министър в служебното правителсво Даниел Митов при среща с украинския му колега Павло Климкин в рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава БНР.

Министър Даниел Митов е изразил притеснениe от евентуалните негативни последствия за страната ни от конфликта в Украйна.

На двустранна среща с украинския първи дипломат той е повдигнал въпроса за енергийната сигурност на Източна Европа.

Павло Климкин е отговорил, че няма да възникне проблем за транзита на газ към трети страни, включително и България, освен ако Русия не намали налягането по газопровода. Украинският министър е уточнил, че неговото правителство "не е настроено песимистично" по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима. 

Подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва, но няма гаранция, че ще се постигне договореност с Русия за деескалация на конфликта, допълнил е Климкин в разговора си с Даниел Митов.

В Ню Йорк Митов е говорил и с малайзийския министър на външните работи Анифа Аман. Той го е уверил, че Апелативният съд на Малайзия ще осигури справедлив и честен процес по обжалването на смъртните присъди за българските граждани Иван Костов и Георги Бакалов, обвинени за трафик на наркотици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още