IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Усещането за корупция е резултат от липсата на мерки

Гражданите да имат право да подават анонимни сигнали срещу висши чиновници, настоява вицепремиерът

10:33 | 28.03.16 г.
Кунева: Усещането за корупция е резултат от липсата на мерки

България продължава да е на едно от водещите места от гледна точка на корупцията в Европейския съюз, стана ясно от публикувано миналата седмица проучване на RAND Europe.

Това е всъщност отговорът на хората, защото не вземаме мерки, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, която от няколко месеца настоява за приемането на специален антикорупционен закон.

„Знаете, че корупцията се мери според усещането. Не е както брутния вътрешен продукт. Усещането, че в България няма борба с корупцията, дава тази картина. Ако мислех, че няма корупция, нямаше да се заема с този закон“, заяви тя.

Тя обясни, че законът е необходим не защото България е най-корумпираната държава, а за да има отговор на политическо ниво на това явление. Включително и северните страни, които са с най-ниската степен на корупция, имат подобни закони, аргументира тя необходимостта от такова законодателство. 

По повод критиките към проекта заради предвидената възможност да се разглеждат анонимни сигнали Меглена Кунева заяви: „Когато могат да овластят гражданите да подават сигнали, политиците не трябва да се отказват и да дърпат назад. Да очакваш през четири години хората да гласуват, а да не ги овластиш да сигнализират за корупция, е флирт с гражданите, който аз не приемам“.

По думите й оправомощаването е важен инструмент на съвременното законодателство. Гражданите, които могат да подават сигналите, са същите, които отиват да гласуват, те не са някакви други хора. Не трябва да се внушава, че това са хора, които ще клеветят съседите си, подчерта Кунева, цитирана от пресцентъра на ДБГ.

На бележките на върховни съдии, че няма дефиниция за корупционно поведение, Кунева каза, че въпросът е дали се прави проверка на подаден сигнал или сигналът се хвърля в кошчето.

Тя допълни, че около 100 хиляди души  на ниските етажи на властта ще продължат да подават декларация за имуществото си, но тя няма да е публична. Хората на високите етажи ще подават декларациите си пред Бюрото за предотвратяване на корупцията и те ще са публични. При разминаване Бюрото ще проверява и ако се наложи, ще отнема незаконно придобито имущество.

По антикорупционния закон ще се проверяват и семействата, и хората във фактическо съжителство, и свързаните лица, обясни още вицепремиерът. Тя посочи, че въпросът не е да се насочи законът против политиците или конкретни хора, а към всички, които работят с публични ресурси и са под корупционен риск – директори на болници, ректори, главни архитекти, хора от високите етажи на властта, включително народни представители, министри, кметове, шефове на агенции и комисии.

Кунева каза още, че силно се надява Реформаторският блок да има обща кандидатура за президент и че може да излъчи достоен единен кандидат. СДС имаха Национално ръководство през уикенда, ДБГ имахме Национален съвет – обща реформаторска кандидатура ще обогати политическия живот на страната, считаме ние, подчерта тя.

Как се очаква партиите от  РБ да са полезни, ако не покажат резултат в изпълнението на ангажиментите си за реформи, попита Меглена Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още