IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отмени решение на кабинета „Орешарски“ за концесията на ски зона в Банско*

Решението не е съобразено с действащото законодателство, каза екоминистърът Ивелина Василева

12:55 | 07.01.15 г.
МС отмени решение на кабинета „Орешарски“ за концесията на ски зона в Банско*

Правителството е отменило решение на кабинета на Пламен Орешарски, с което е прието да бъде увеличена концесионната площ на ски зоната край Банско. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след заседанието на Министерски съвет.

Тя обясни, че решението на кабинета „Орешарски“ е било взето неприсъствено, „на коляно“, и не е вписано в протоколите на Министерски съвет, какъвто е правилникът.

С предишното решение на кабинета "Орешарски" щеше да се уточни и да се увеличи площта на защитената територия, която може да се ползва за ски съоръжения. Концесионерът пък щеше да плаща с 50 процента по-висока такса на държавата за ползването на земите ѝ.

В периода 4-6 август екоминистерството е внесло доклад в Министерски съвет, който не е съгласуван с юридическия екип на ведомството. Самите юристи са имали особено мнение за доклада, обясни Василева.

С решението се възлага на министъра на околната среда и водите да сключи допълнително споразумение за изменение на концесионния договор.

Министърът обясни, че решението не е приведено в изпълнение до момента и на практика няма промяна в съществуващия в момента концесионен договор.

Според Василева решението не е съобразено с разпоредбите на действащото законодателство и по същество не са извършени всички необходими анализи и фактически проверки по отношение на договора за концесия.

Ще бъде създадена междуведомствена работна група, която да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и ще предложи варианти за разрешаването им. В предложението има промени в концесионната площ, трябва да се уточнят и концесионните такси. Василева обаче не коментира с колко е увеличена площта на концесията след решението.

В създадената работна група ще има представители на Министерски съвет, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, както и на икономиката, туризма. В работната група се включват и експерти от ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Очаква се групата да даде становище по създалия се казус до 15 февруари.

МОСВ трябва да оповести публично правните и междуведомствените доклади за проблемите с прилагането на концесионния договор, както и отмененото днес решение на Министерски съвет. Това е начинът обществото да получи полагащата му се информация доколко е било правомерно предложението на кабинета „Орешарски“ за промени в концесионния договор. Затова призоваха от неправителствената организация „За да остане природа в България“.

Оттам предлагат да се позволи прозрачност на новото обсъждане на необходимостта от промени или разваляне на концесионния договор на междуведомствено ниво, включително чрез участие на НПО. Според организацията част от решението на проблемите с концесията се очаква да бъдат разрешени и чрез разработването на бъдещия план за управление на национален парк „Пирин“.

* Обновена към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още