IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на рекламните агенции растат с почти 40% през първото тримесечие

Секторът на бизнес услугите изпраща добро първо тримесечие - с ръст на оборотите и на годишна, и на тримесечна база

11:57 | 21.05.15 г.
Оборотите на рекламните агенции растат с почти 40% през първото тримесечие

От началото на годината оборотите в сектора на бизнес услугите растат както на годишна база, така и на тримесечна база. Това показват последните данни на Националния осигурителен институт (НСИ).

Едно от най-значимите изменения отчитат дейностите по реклама и проучване на пазари, при които ръстът на оборотите е малко над 38 на сто на тримесечна база. Спрямо първото тримесечие на 2014 година обаче ръстът е далеч по-скромен - в рамките на 8,6%. 

През първото тримесечие на годината календарно изгладените данни за сектор „Транспорт“ показват ръст на оборотите от 8,5 на сто на годишна база. Най-голямо е увеличението в дейностите „Складиране и обработка на товари“, където ръстът е от 11,4%. В същото време обаче с 8,7% намаляват оборотите при въздушния транспорт.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година оборотите във въздушния транспорт намаляват с 1,2%. Като цяло най-висок ръст на тримесечна база в сектора отчитат дейностите „Сухопътен транспорт“ (8,9%) и „Воден транспорт“ (8%).

По отношение на сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески услуги“  оборотите се увеличават с 5% на годишна база. Значителен ръст има при „Информационните услуги“ (с почти 21%), както и „Дейности в областта на информационните услуги“ (20,6%). Намаляват обаче оборотите в дейностите „Далекосъобщения“ - със 7,7%. 

Статистиката отбелязва и свиване на работата по отношение на производство на филми, телевизионни предавания и създаване на музика спрямо първите три месеца на 2014 година. Спадът е в рамките на почти 5 на сто. Спрямо последните три месеца на 2014 година спад в този сектор се наблюдава единствено по отношение на „Далекосъобщения“ - с 1,6 на сто.

НСИ отчита и голямо годишно изменение по отношение на оборотите по дейности като „Наемане на работна сила“, част от сектора „Други бизнес услуги“. Спрямо началото на 2014 година оборотите по тези дейности са се вдигнали със 17,2%. Намаляват дейностите, свързани с туристически услуги (1,4%), както и с административните офис дейности (0,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още