IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваме общо 1,2 млрд. евро чужди инвестиции за годината

Само Румъния и България успяват да увеличат привлечените инвестиции в ЕС през миналата година, отчетоха от БАИ

12:20 | 07.07.14 г. 4
Очакваме общо 1,2 млрд. евро чужди инвестиции за годината

Към април 2014 г. привлечените чужди инвестиции в страната са 106,6 млн. евро. Очакванията обаче са до края на годината те да нараснат до 1,2 млрд. евро, съобщи директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов.

Надежда за това увеличение носят обявените намерения за реализиране на 28 проекта, които се предвижда да създадат над 22,6 хил. работни места.

Към момента - от януари до началото на юни от агенцията са сертифицирани 12 проекта на обща стойност 94 млн. лева. За сравнение през 2013 година са били сертифицирани 15 проекта на стойност 100 млн. лева.

Младенов коментира, че има още 15 проекта, които са в проект на сертифициране. Тяхната стойност е 565 млн. лева, а очакванията са да бъдат открити още над 7 хил. работни места.

Като цяло инвестициите през 2013 г. по данни на БНБ са около 1,092 млрд. евро, като е регистриран минимален ръст от 22 млн. евро спрямо 2012 г. Само Румъния и България в целия Европейски съюз обаче успяват да увеличат привлечените инвестиции през миналата година, съобщи още директорът на БАИ.

„Привличането на инвестиции не е лесна задача на фона на световната криза“, коментира той.

Основни инвеститори у нас са компании от Холандия и Австрия. Тенденцията за първото полугодие на 2014 година се запазва - инвестициите идват от същите държави и са насочени към същите сектори - основно преработвателна промишленост и транспорт, отчитат от агенцията.

Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 0
bkbelchev
преди 9 години
Силно препоръчвам на господина да се разходи из държавата и да сравни това което е написал с реалността. Мисля, че е по-добре да си дадеш парите за благотворителност, от колкото до ги инвестираш на балканите. Огромна корупция, никаква защита от правосъдието, законите се сменят с всяко правителство, невъзможност за дългосрочна прогнозируемост, липса на кадри. По-добре е да се инвестира в Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Бай Кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Аз лично очаквам инвестициите да са под 500 млн. евро или около 60% по-малко от прогнозата на БАИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Към април 107млн, а очакваме!!! до края на годината 1,2млрд.Смешна работа. И продължаваме да си избираме разни странни птици...и да ги търпим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още