IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оглеждат се терени за нови бежански центрове в страната

Наличните центрове вече са пълни

17:20 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци на територията на цялата страна, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов при посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, съобщава bTV.

Причината е, че наличните центрове вече са пълни.

Костов не уточни къде се намират тези терени, но поясни, че става въпрос за сгради с отпаднало предназначение – военни здания и бивши училища. 

Същевременно, след обнародването днес на промените в устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, тя вече има право да обособява т. нар. затворени помещения на територията на всички центрове в страната.

Първанова съобщи, че още утре ще издаде първата заповед за създаването на такива помещения в центъра в Бусманци. В тях ще бъдат настанявани бежанци, които имат провинения. Според Първанова молбите им за пренасочване в друг статут ще бъдат преразглеждани ежемесечно.

Костов и Първанова съобщиха, че МВР ще поеме охраната на бежанските центрове, но едва след като законът бъде променен и бъде узаконена длъжността „помощник по охраната”.

„Обмисляме възможност за разширяване на съществуващите миграционни центрове. Засега обаче се въздържам от коментар, защото обмисляме възможности за изграждане и на нови центрове на дирекция "Миграция", като се оглеждат няколко подходящи райони и извън територията на тази област (Хасково - б.ред.)”, каза Георги Костов, цитиран от БТА.

"Могат да бъдат бивши военни сгради и бивши училища. Могат да бъдат и сгради от всякакъв тип, които с малко средства да отговорят на изискванията за тази дейност. Засега такова решение не е приемано", уточни Костов. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още