IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отливът на руски туристи за зимния сезон е около 1-2%

Санкциите срещу Русия неминуемо ще се отразят на българския туризъм, смята Николина Ангелкова

17:19 | 09.12.14 г. 1
Отливът на руски туристи за зимния сезон е около 1-2%

Броят на руските туристи за зимния туристически сезон в България бележи спад от 1-2 на сто според официалната статистика. Това съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу.

По думите на Ангелкова санкциите срещу Русия неминуемо ще се отразят на българския туризъм. Засега спадът в броя на руските туристи е с около 5000 души. 

"Ще се борим да запазим руските туристи, за нас те са много важни, ще участваме в туристическите изложения в Москва", посочи министърът, цитирана от БТА. "Трябва да правим разлика между Русия и нейните граждани като наши партньори и хора, които обичат България, и политиката, която се води в други сектори. Не е редно да слагаме всичко под общ знаменател", заяви тя.

Същевременно се наблюдава общ 5-процентов ръст в броя на чуждестранните гости. Повишеният брой е при туристите основно от съседните страни - Румъния, Турция и Сърбия. Ангелкова поясни, че статистическите данни не отразяват адекватно прогнозите, необходими за планиране.

За днешната си среща с еврокомисар Крецу министърът отбеляза, че едно от големите очаквания към българското министерство на туризма е да има стратегия за сектора до 2020 година, за да може да бъдат предвидени конкретните нужди по съответните финансови инструменти на ЕС. Ангелкова добави, че стремежът на министерството е стратегията да бъде готова до края на следващата година.

Ангелкова е предложила в София да бъде организирана първата годишна среща на европейските министри на туризма. Във форума ще бъдат поканени да участват и представители на Световната организация по туризъм към ООН, както и министри на други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
Отново лъжа ! 1-2% я попитайте хотелиерите а не гледайте поръчаната от еврогеиският съюз статистика! Отливът на руски клиети е тотален на 70% в Банско този сезон ще дойдат само някой от соствениците на имоти в Банско за да ги обявят за продажба както се беше сезонът и по черноморието. ПЪЛЕН ОТЛИВ НА РУСКИ ТУРИСТИ МНОГО ХОТЕЛИ ДОРИ НЯМА ДА РАБОТЯТ А ДРУГИ ЩЕ РАБОТЯТ С САМО С 10% ОТ КАПАЦИТЕТА СИ ТОВА Е ИСТИНАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още