IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне петима са загинали след взрив на влак с цистерни на гарата в Хитрино

Разрушени са сгради, евакуирани са хората от рисковите райони в селото

10:44 | 10.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Поне петима души са загинали и десетки са ранени при тежък инцидент на жп гарата в с. Хитрино в Шуменско.

Инцидентът е станал малко преди 6 ч. часа тази сутрин, съобщават от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, предава БТА.

Четирима от пострадалите  са превозени и настанени във Военноморската болница във Варна, съобщи началникът на лечебното заведение полк. д-р Ивайло Въжаров. Хоспитализирани са трима мъже и една жена на възраст между 20 и 50 години. Всички са в реанимация с изгаряния между 15 и 30 процента. Болницата очаква да бъдат докарани и още пострадали.

Повече от 20 души са приети и в болницата в Шумен, съобщава Dnes.bg. Други хора са насочени и към болницата „Св. Марина“ във Варна.

Има и хора в неизвестност.

На влизане в селото се е взривила товарна влакова композиция с пропан бутан.  Дарик радио съобщава, че е изцяло разрушена сградата на жп гарата в селото. Тежки щети са нанесени и на други сгради.

Пожарът към момента е овладян. Хората от рисковите райони в селото са евакуирани.

Военновъздушните сили също са в готовност да помагат за овладяване на ситуацията с хеликоптери.

Цистерните са превозвани от русенската фирма „Булмаркет“. Управителят на компанията Димитър Баев коментира пред БТА, че предстои да се изясни точно какво се е случило, за да се стигна до инцидента.

Според служителите на железниците, които са били на смяна, причината за инцидента е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата.

Влакът е превозвал 12 вагона с пропилен и 4 с пропан-бутан, съобщава Национална компания „Железопътна инфраструктура“. В композицията е имало и празни вагони, каквито са изискванията за т. нар. предохрана на опасни товари. 

Товарният влак се е движел от гара "Дружба" (Бургас) към гара "Север" (Русе). При влизането си в Хитрино в 5.37 ч. той е дерайлирал, цистерните са се преобърнали и това е причинило взрива. Предстои да се оценяват щетите, но според компанията те са „огромни“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още