IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 октомври

07:32 | 22.10.14 г.
Преглед на печата за 22 октомври

ТЕЦ "Бобов дол" получи нова отсрочка за работа с два блока

В. Капитал Daily

ТЕЦ "Бобов дол" получи втора отсрочка за работа с два блока, но само с една сероочистваща инсталация. Този път срокът е бил удължен с 5 дни до полунощ в сряда (22 октомври). Това каза за "Капитал Daily" заместник изпълнителният директор на дружеството Емил Хистов. Първоначалната отсрочка, която дружеството получи, за да работи по този начин, изтече в петък (17 октомври). Тя беше дадена в началото на септември под натиска на протестите на миньори от рудник "Бабино", който заедно с ТЕЦ "Бобов дол" индиректно е собственост на Христо Ковачки.

Ива Йорданова се отказва от Агенцията за българите в чужбина

В. Капитал Daily

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отново остана без началник, след като назначената миналата седмица Ива Йорданова се отказа от поста. "Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения," каза тя в писмо до медиите тази вечер. За кратките няколко дни, в които трябваше да ръководи ДАБЧ, Йорданова беше критикувана тежко за липсата на опит и връзката й с председателя на СДС Божидар Лукарски, която може да е повлияла на назначението. В писмото си Йорданова настоява за мястото, което тя току-що напусна, да бъде обявен публичен конкурс с излъчване на живо в интернет. Тя казва, че ще се яви на него, "за да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ."

Вложителите нямали правен интерес към намаляването на лихвите

В. Сега

Върховният административен съд (ВАС) за втори път отказа да се занимава с жалби на клиенти на поставената под особен надзор КТБ. И този път аргументът за прекратяването на делото е, че хората нямат правен интерес да атакуват в съда решенията на БНБ. Това става ясно от съдебното определение, публикувано в електронното деловодство на ВАС.

Жалбите, които според тримата върховни съдии - Теодора Николова, Димитър Първанов и Румяна Лилова, са недопустими, са подадени от 19 клиенти на КТБ. Жалбата на двама изобщо не е обсъдена, тъй като те не са платили държавната такса от 10 лв. за делото. Клиентите оспорват решението на Управителния съвет на БНБ от 30 юни, с което са намалени лихвите им по депозитите в банката до средния им пазарен размер. Според тях решението на централната банка е немотивирано и няма факти и обстоятелства, които да налагат намаляването на лихвените проценти, определени от банката за депозитите. Жалбата на клиентите не е качена в деловодството на съда и затова не става ясно какви са били лихвите по депозитите им.

Зам.-министър почва работа в НАТО

В. Стандарт

Зам.-министърът на отбраната Павел Анастасов е подал оставка. Причината е, че започва работа в структурите на НАТО, съобщиха от ведомството. Той ще работи в дирекция "Политически въпроси и политика за сигурност" на Алианса, където ще отговаря за политиките за сигурност с държавите-партньори в Черно море.
В мандата си на заместник-министър Павел Анастасов ръководи процеса по подготовка на националните позиции на България за срещата на високо равнище на НАТО в Уелс. Той беше и в основата на разработването на нов формат за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион - SEEDEFCO, който беше предложен на последната среща на министрите на отбраната от SEDEM в Черна гора, посочват още от министерството.

Умно парно пести 50% от сметката за отопление

В. Новинар

Истинска революция на уредите за отопление ни очаква на 43-ото издание на „Стройко 2000” в НДК. Експото започва в сряда и ще продължи до 28 октомври. Заради началото на студените дни и предстоящата зима изложителите предвидливо ще акцентират на различни модерни и енергоспестяващи методи за сгряване. Сред хитовите уреди се предвижда да бъде специален вакуумен радиатор, който пести 50 на сто от сметката за отопление.
Той е произведен в български завод, като инсталираната му мощност е 800 W/ч, обясниха от фирмата производител. Интерес се очаква и към специалните печки с инфрачервени лъчи, които могат и да топлят, и да охлаждат. Цената на уникалните уреди е около 700 лв. За хората с по-скромни възможности ще се предлагат и алуминиеви радиатори за 16-20 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още