IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 април

08:21 | 25.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 април

Как се обира обрана банка

в. „Капитал Daily“

След десет месеца на институционална немощ най-накрая Корпоративна търговска банка е в несъстоятелност. Предизвестеното решение на Софийския градски съд от сряда не променя нищо фундаментално за затворената от 20 юни и останала без лиценз на 6 ноември 2014 г. банка, освен че приема втората дата за начало на неплатежоспособността.

А това означава и че в този прозорец от близо пет месеца, през които регулаторът така и не предприе нужните бързи и решителни действия, всички сделки по прихващания за над 850 млн. лв. получават допълнителна доза сигурност, че няма да бъдат развалени от съда.

Чрез тях множество депозанти на КТБ ефективно са прередили останалите и след процедурата по несъстоятелност Фондът за гарантиране на влоговете и останалите кредитори вероятно ще получат още по-малка част от вземанията си от и без това скромните очаквания.

"Карфур" и "Пикадили": Заедно не правим повече

в. „Капитал Daily“

По рафтовете и на "Карфур", и на "Пикадили" има стока. Но напоследък и за не дотам капризните купувачи асортиментът не е достатъчен: продуктите са на сравнително малък кръг доставчици, често един и същ артикул е изложен по цялото протежение на дълъг регал, а не са рядкост и дупките в задната част на щандовете.

С една дума - дефицитът, който беше станал отличителен за обектите на "Карфур", след обединението му с "Пикадили" се е прехвърлил и към вече "сестринската" верига. Заедно с причината за него - трудно и забавено плащане към доставчиците. Разбира се, позицията на мениджърите е, че явлението е временно, пари скоро ще има, а цялата работа всъщност ще доведе до по-добро обслужване на клиентите. За момента обаче дефицитът си е дефицит, а към него се добавят и още някои леко странни практики.

Спорът между НЕК и екоцентралите стигна до министерството

в. „Сега“

Финансовият спор между НЕК и производителите на зелен ток стигна и до енергийното министерство. Електрическата компания иска пари от ВЕИ фирмите със задна дата, защото смята, че те са надвишили лимита си от 1 250 часа работа годишно. В писма, разпратени до ВЕИ фирмите, НЕК обяснява, че всичко, което е било произведено отгоре, ще бъде изкупувано на значително по-ниска цена. Заради това фактурите трябва да бъдат фактурирани със задна дата.

Проблемът е, че държавната компания се опитва да не отчита реално произведения ток, а астрономически часове работа. Неофициално става въпрос за около 130 милиона лева, които зелените централи трябва да върнат на дружеството.

Закриват пет сметища в Търново

в. „Стандарт“

Пет сметища, които не отговарят на изискванията, ще бъдат закрити с изграждането на новото регионално депо във Велико Търново. Това стана ясно по време на инспекцията на екоминистъра Ивелина Василева в болярския град. Проектът е на стойност 30 648 232 лв. и се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".

"Този проект е последният одобрен по приоритетна ос 2 "Отпадъци" на оперативната програма, но получих уверение от изпълнителите, че работата по обекта ще приключи през месец август тази година", заяви Василева. С реализацията на проекта ще се преустанови експлоатацията на действащите пет сметища, които не покриват стандартите за екологосъобразно обезвреждане на отпадъците.

Строят Музей на житото край Дунав

в. „Стандарт“

Музей на житото ще отвори врати край Тутракан. Експозицията, разположена на двата бряга на Дунав, ще събере и покаже как хората в древността са открили пшеницата и са започнали да я отглеждат и как се е развило производството на зърно до наши дни. Това ще бъде единственият музей на житото в света, обясни кметът на Тутракан Димитър Стефанов.

Инициативата, която има за задача да обогати местния туристически продукт, ще бъде реализирана от две съседни общини, разположени на срещуположните страни на Дунав. Експозицията в Тутракан ще има продължение на територията на румънското село Кирноч, в което живеят 8 хил. жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още