IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовият идентификатор ще помогне в извънболничната помощ, смята експерт

Българите плащат 3,6 млрд. лева годишно "от джоба си" за здравеопазване, смята Стойчо Кацаров

13:24 | 27.11.16 г. 4
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Системата за пръстова идентификация може да помогне в извънболничната, а не в болничната помощ, смята Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на в здравеопазването. Пред БНР той изказа своя скептицизъм, че благодарение на отпечатъците са спестени 15 млн. лева от болниците само за 15 дни.

Кацаров е категоричен, че новата система няма да доведе до нищо и това ще бъде доказано в дългосрочен период.

Той смята, че пръстовата идентификация ще бъде отменена окончателно от ВАС. Преди дни тричленен състав на Административния съд се произнесе, че идентификацията чрез отпечатък при влизане в болница, е незаконосъобразно. Решението се обжалва от Министерството на здравеопазването.

Според Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, отпечатъците действително ще бъдат по-ефективни в извънболничната помощ. Според него има основание и за песимизъм относно икономиите, които системата ще донесе за болничната помощ.

"По простата причина, че и други мерки подобни са се въвеждали. Те са били преодолявани от системата", каза той пред националното радио. Пенков се надява, че пръстовите идентификации няма да могат да бъдат лесно преодолени.

Във връзка с предложението НЗОК да покрива разходите за лекарствата за високо кръвно налягане, той отбеляза, че и до момента се заплащат 50% или 25% от стойността на лекарствата, но целта на промяната е единичните лекарствени формули срещу хипертония да се заплащат напълно.

Стойчо Кацаров каза още, че бюджетът на Здравната каса и парите за здравеопазване са много малко. Според него в България пациентът плаща за лечение повече директно „от джоба си“, отколкото чрез НЗОК.

Той цитира данни от изследване, според което личните разходи за здраве в България възлизат на 3,6 млрд. лева, докато бюджетът на касата е 3,2 млрд. лева и подчерта, че в страната им недостиг на милиарди за здраве, а лимитите на болниците пречат на здравеопазването и на цялостната организация на здравната система.

Зам.-министър Бойко Пенков репликира, че цитираните дялове са силно завишени и че няма лимити, а се договаря обем помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Внимавайте, манипулират ви! Има гузни хора - които са извършвали престъпления или смятат да извършват. Точно те са тези, които не биха искали да попаднат в новата база данни на пръстовия идентификатор. На мен не ми пука, даже го подкрепям. Нека видим какъв ограничаващ кражбите ефект ще има, пък после да го съдим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
В България отсъства контролът , няма множество осигурители , контролиращи ................ Положението е трагично - не издребнявайте , въпрос на оцеляване . Всеки който приказва , явно не е на ясно със сериозността на проблема . Къде имало и къде нямало , ама какво можело или ........... ала бала .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kony
преди 7 години
За Индия не знам, но една операция за апендицит в САЩ струва около 5000$, а реално осигуреният пациент не плаща нищо. И никъде в развитите страни не ти искат пръстов отпечатък , като на престъпник при постъпване в болница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Цялата система и здравна каса включително са една огромна измама. В Индия в нормални болнични условия една операция за херния струва 100лв платени от джоба на пациента напълно и това са всички разходи. Колко плаща здравна каса за подобна операция в България ? Те твърдят че здравната система има нужда от милиарди ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още