IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият електронен търг за лекарства се рестартира

Жалбите срещу обществената поръчка са отхвърлени от КЗК и ВАС

16:06 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на здравеопазването рестартира първия електронен търг за лекарства, тъй като са приключили всички процедури по обжалването му пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, съобщават от ведомството.

След отстраняването административните пречки за работа на платформата заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обнови Позитивния лекарствен списък в нея и предприе мерки за подновяване на обществената поръчка, допълва се в съобщението на Министерството.

Намерения за рестарт на електронната борса за лекарства обяви министърът на здравеопазването Николай Петров още с встъпването си в длъжност. Електронният търг за медикаменти беше идея на предишния здравен министър Петър Москов.

Обявената от неговия екип първа обществена поръчка за лекарства на стойност над 1,2 млрд. лв. за близо 150 болници в страната обаче не стартира, защото фармацевтични компании я обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Припомняме, че фармацевтични производители имаха доста забележки по системата. Те алармираха и за възможни проблеми с доставките.

Още миналата година 145 лечебни заведения бяха подали заявка на медикаменти през системата, а обявените лекарствени позиции по международно непатентно наименование (INN) бяха 763.

Очакванията на здравното министерство са, че централизираните електронни търгове ще спестят между 5 и 20% разходите за различните лекарства. Целта е чрез общите поръчки да се постигнат големи отстъпки, защото едновременно ще се поръчват медикаменти за две години напред.

Вторият опит за електронна борса за купуване на лекарства съвпада и с обявеното намерение на Здравната каса да договаря централизирано цените за онколекарства, така че да са еднакви за всички болници. В момента всяко лечебно заведение прави собствени търгове и националният фонд плаща различни суми, като разликите в цените на един и същи медикамент са драстични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още